La Vanguardia (Català-1ª edició)

El respecte a la policia recula amb la covid

El malestar per les restriccio­ns de la pandèmia ha fet augmentar els enfrontame­nts amb la policia i ha convertit els botellots multitudin­aris en el camp de batalla

- TONI MUÑOZ Barcelona

Tres patrulles dels Mossos d’Esquadra circulaven en els seus vehicles quan van topar, sense saber-ho, amb un macrobotel­lot en un polígon industrial de Llinars del Vallès. Uns quants van sortir de la multitud i es van abraonar contra els policies llançant tota mena d’objectes i corrent al darrere dels cotxes i donant-los puntades de peu a les llunes posteriors entre rialles. Els Mossos van recular, van fer mitja volta i van prémer l’accelerado­r. El vídeo de la policia fugint del lloc va córrer com la pólvora a les xarxes i es va sumar a episodis anteriors en què un botellot havia acabat desembocan­t en enfrontame­nts amb la policia. Entre els precedents destaquen els aldarulls que van tenir lloc a Sants, els llançament­s d’objectes en places de Gràcia i el xoc a la Seu d’Urgell. Tots aquests episodis, sumats a l’augment de delictes de desobedièn­cia i atemptats a l’autoritat registrats, indiquen que la pandèmia i els seus efectes han erosionat el principi d’autoritat de la policia i l’han posat en qüestió.

El mosso d’esquadra i representa­nt sindical de SAP-Fepol Toni Castejón considera que el respecte a l’autoritat policial està minvant els últims anys. “Ho hem notat bastant”, se sincera. Segons dades del sindicat, les agressions a policies han augmentat un 70% i als vigilants de seguretat un 140% respecte a l’any passat. “La gent està més crispada a causa de les restriccio­ns de la covid, i això es nota. Abans una identifica­ció es podia fer sense problemes, ara demanes a algú que es posi la mascareta i la seva reacció pot ser imprevisib­le”, avisa.

El degà del Col·legi de Criminòleg­s de Catalunya i cap de la policia local d’Esplugues de Llobregat, Daniel Limones, coincideix que la covid ha generat crispació entre la ciutadania i ha situat la policia en el focus. “Hi ha molta gent frustrada, sobretot gent jove. No poden gaudir del lleure nocturn, tenen problemes laborals. Hi pot haver diversos problemes que afavoreixe­n aquestes actituds, i en aquesta època de covid la policia ha estat l’eina que ha fet servir l’administra­ció per controlar la gent al carrer i evitar contagis. Potser determinad­es persones han percebut la figura policial com l’enemic, i això podria haver afavorit la situació contrària”, assenyala.

Unes dades publicades pel

“Ha estat l’eina per controlar la pandèmia, i per a alguns s’ha convertit en l’enemic”, diu un criminòleg

diari El País a principis d’aquest any confirmava la crispació que hi ha i com això repercutia en la tasca policial. Els delictes de desobedièn­cia i atemptat a l’autoritat s’havien disparat un 45% com a conseqüènc­ia de la pandèmia el 2020.

Últimament el recel cap a la policia s’expressa als botellots. El cap de la Guàrdia Urbana reconeixia la setmana passada que la majoria dels concentrat­s compleix les ordres i se’n van quan els agents demanen de desallotja­r la zona, i puntualitz­ava que els que s’encaraven a la policia eren uns quants. Castejón considera que en aquestes situacions en què hi ha excés d’alcohol l’enfrontame­nt amb la policia es converteix en “una manera divertida d’acabar la festa”. El criminòleg, per la seva banda, afirma que sempre hi ha una minoria que s’aprofita del grup per emmascarar la seva responsabi­litat. “El grup afavoreix aquestes activitats. L’autor creu que el grup li dona anonimat i que així serà més difícil de detectar-lo. Fan en grup el que no s’atrevirien a fer de manera individual”. Tampoc hi ajuda, raonen, la imatge que es projecta de la policia. Critiquen la instrument­alització política i el “poc suport públic” que els brinden les administra­cions.c

 ?? JOSEP LAGO / SHOOTING ?? Desplegame­nt policial per evitar els botellots a les últimes festes de Sants
JOSEP LAGO / SHOOTING Desplegame­nt policial per evitar els botellots a les últimes festes de Sants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain