La Vanguardia (Català-1ª edició)

Grans xefs reten homenatge als seus productors a Canal Cocina

“Molts dels aplaudimen­ts que rebo són per a ells”, afirma Berasategu­i

- FRANCESC PUIG Barcelona

La forta unió que s’estableix entre els cuiners espanyols de restaurant­s espanyols amb tres estrelles Michelin i els productors locals dels ingredient­s dels seus plats és la base de Productore­s con estrella, el nou programa de Canal Cocina. Produïda per AMC Networks Internatio­nal, la sèrie documental està dirigida per la periodista Verónica Zumalacárr­egui i té sis episodis en què els xefs Joan Roca, Martín Berasategu­i, Ángel León, Jesús Sánchez, Quique Dacosta i Pedro Subijana reten homenatge a alguns dels seus principals subministr­adors.

A cada capítol del programa, que s’estrena avui i s’emetrà dimarts i dimecres a les 20 hores, els cuiners descobreix­en quines són les matèries primeres que utilitzen per a les seves principals creacions i presenten aquells que les elaboren, com mestres forners, formatgers, agricultor­s, pescadors o ramaders. Cadascun d’ells, a l’inici dels episodis, explica com és el seu dia a dia, qui li va ensenyar l’ofici, a qui li ensenyarà ell, quins sacrificis porta i quina és la seva relació amb el xef d’alta cuina a qui distribuei­x el gènere.

“Són estratosfè­rics, la gent que es clivella les mans i que tant estima la seva professió. Per a mi és important que ells entenguin que molts dels aplaudimen­ts que rebo són per a ells”, destaca en un dels episodis el xef Martín Berasategu­i (amb 12 estrelles Michelin) sobre la família Goenaga, que elabora iogurt natural amb llet de les seves pròpies vaques.

Amb aquest producte, Berasategu­i crea uns bombons de iogurt amb galeta d’anís i melmelada de taronja i mango. Iogurts que es fan amb la llet de vaques que creixen mirant al mar a Sant Sebastià i que, segons l’opinió del xef, són una joia gastronòmi­ca. “Un sense l’altre no seríem res”, afirma.

En el cas de Joan Roca (Celler de Can Roca), el xef presenta Francesc

Subirats, un pescador de Girona preocupat pel medi ambient que l’any 2000 va viatjar a Islàndia per conèixer els innovadors sistemes de pesca que utilitzave­n allà i va decidir incorporar al seu vaixell unes portes d’arrossegam­ent que no erosionen el fons marí.

El xef és conscient de la feina sostenible que fa Subirats i, per això, fa

Joan Roca presenta el pescador Francesc Subirats, a qui fa anys que compra la gamba de Palamós

anys que li compra la gamba de Palamós que serveix al seu restaurant. Amb aquesta gamba elabora el plat Tota la gamba, en què són presents totes les parts d’aquest crustaci.

També hi participa Pedro Subijana (Akelarre), que presenta Mikel Galparsoro, la tercera generació al capdavant de la fleca Galparsoro, una de les més emblemàtiq­ues de Sant Sebastià,

i que va ser un dels primers espanyols a fer pa de massa mare, inspirat en les fleques de França.

Un altre protagonis­ta és Javier Campo, artesà càntabre que elabora un formatge blau amb notes picants que Jesús Sánchez utilitza al seu restaurant Cenador de Amós per elaborar bunyols farcits de formatge picón, mel i te matxa. O Rafa Monge, que ha recuperat el navazo, un cultiu amb aigua salabrosa que està en perill d’extinció i que dona lloc a verdures i hortalisse­s amb colors, gustos i textures únics que formen part del rebost del restaurant Aponiente d’Ángel León.

Tanca aquest temporada Jesús Crespo, pescador que al maig i el juny es dedica a la pesca del pop. Si fa anys aquest no era un ingredient gaire valorat a la cuina, actualment és present a moltes barres i restaurant­s, inclòs el de Quique Dacosta a Dénia. Per elaborar el pop en la seva forma més essenciali­sta, el xef l’asseca al campanar del seu restaurant, per després fer-lo a la flama i incorporar-lo a un arròs cuinat en el brou del mateix cefalòpode.c

 ?? AMC INTERNATIO­NAL NETWORKS ?? Joan Roca i Francesc Subirats en un dels episodis de la nova producció
AMC INTERNATIO­NAL NETWORKS Joan Roca i Francesc Subirats en un dels episodis de la nova producció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain