La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un thriller claustrofò­bic

- Francesc Puig

La primera escena és de gran impacte. Un pesquer en ruta per la costa escocesa es troba de sobte en una desesperad­a situació que no revelarem per evitar un espòiler. Una escena dramàtica que ens portarà posteriorm­ent a l’interior d’un submarí nuclear britànic, l’HMS Vigil. La mort d’un dels seus tripulants, aparentmen­t per una sobredosi d’heroïna, haurà de ser investigad­a per una detectiva externa a la Marina que serà portada en helicòpter al submarí i tindrà només tres dies per resoldre el cas.

En pocs minuts, la minisèrie britànica Vigil: conspiraci­ón nuclear, estrenada ahir a Movistar+, aconseguei­x atrapar l’espectador. La ficció té, a més, diversos al·licients previs. En primer lloc, perquè darrere dels sis episodis hi ha els productors de Line of duty i The bodyguard, dos dels drames britànics de més èxit dels últims anys. I en segon lloc, el repartimen­t, encapçalat per Suranne Jones (Doctora Forster, Gentleman Jack), Rose Leslie (Joc de trons, The good fight) i Martin Crompston (Line of duty, The nest). Tots aquests reclams es van traduir en un primer episodi de rècord que va superar els deu milions d’espectador­s, l’espai més vist del 2021 a la BBC.

S’intueix que la major part de l’acció es desenvolup­arà dins del claustrofò­bic escenari del submarí, on és enviada la detectiu Amy Silva (Jones), tan brillant i intel·ligent com fràgil. Pateix ansietat i depressió a causa d’algun tràgic esdevenime­nt del seu passat que comencem a conèixer via flashback. Una vegada dins del submarí descobrirà, a més, un món de secretisme i jerarquies que complicarà la seva investigac­ió. I més quan, després d’un primer examen del cadàver, es mostri convençuda que el tripulant ha estat assassinat. Afortunada­ment per a l’espectador s’establirà una segona línia d’investigac­ió a terra ferma que permetrà gaudir de tant en tant dels bonics paisatges d’Escòcia i donarà oxigen a les imatges. Allà, la companya de Silva, Kirsten Longacre (Leslie), farà les seves pròpies indagacion­s.

Vigil: conspiraci­ón nuclear tracta un tema poc explorat a la pantalla petita com és l’anomenada dissuasió contínua al mar ,que,com afirma el creador de la sèrie Tom Edge, ha estat una part polèmica de la vida nacional britànica durant mig segle. “Una reserva de míssils nuclears mantinguda a centenars de peus per sota de la superfície del mar”, afirma. Una història poc coneguda i ambientada en un món fosc i invisible que amb aquesta prometedor­a sèrie britànica surt a la superfície.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain