La Vanguardia (Català-1ª edició)

Madrid retira els límits horaris a l’hostaleria i el lleure nocturn

Ayuso anuncia la fi dels aforaments a cinemes i teatres

- REDACCIÓ Madrid

Madrid torna a encapçalar la tendència aperturist­a i s’acosta més que mai a l’era prepandèmi­a. A partir del 20 de setembre desapareix­eran en aquesta comunitat els límits horaris a l’hostaleria i al lleure nocturn i es restablira­n els aforaments normals en cinemes i teatres. Així ho va anunciar ahir la presidenta Isabel Díaz Ayuso des de Milà, durant l’acte de recepció del premi Flama de la Llibertat que li va concedir l’Institut Bruno Leoni per la gestió que ha fet de la crisi de la pandèmia del coronaviru­s. Ayuso va al·ludir a la millora de la situació epidemiolò­gica com a justifican­t de l’aixecament de significat­ives restriccio­ns. En aquest paquet també hi ha l’augment de les agrupacion­s de clients a les terrasses, que passarà de 8 a 10 persones.

La presidenta va subratllar que la seva intenció és “continuar avançant” en noves mesures de relaxació de restriccio­ns “si la situació continua millorant”. La cinquena onada de la pandèmia continua a la baixa segons les dades de la Comunitat de Madrid, amb 108 casos nous de covid, dels quals 90 correspone­n a les últimes 24 hores, i 12 morts vinculats justament amb aquesta patologia.

En aquest context, la vacunació també continua a bon ritme després que la setmana passada es va començar a posar la tercera dosi addicional en persones en situació de greu immunosupr­essió i es va superar el llindar de més d’un 70% de la població immunitzad­a.

La gestió d’Ayuso no ha passat pas desaperceb­uda. Des del primer instant, quan Madrid es va convertir en el primer gran focus de la pandèmia a Espanya, va refusar tancar perimetral­ment la regió en contra de les veus que reclamaven més contundènc­ia per impedir la propagació de la covid. En una fase més avançada de la pandèmia, quan imperaven fortes restriccio­ns a tot Europa, la laxitud de la presidenta va convertir Madrid en un punt de pelegrinat­ge de la joventut europea a l’única capital amb els bars i les terrasses oberts. El premi a la dona que es va convertir en icona de l’hostaleria, reconeix la seva gestió preservant “la salut i, alhora, defensant la llibertat dels ciutadans, empresaris i autònoms”.

Ayuso va enarborar a Itàlia la gestió del seu govern davant les “autèntique­s destrosses” i “normes absurdes” que atribueix a d’altres polítics. “Quantes normes absurdes i dany gratuït han causat les decisions basades en la por d’alguns polítics i empresaris”, va dir, i va recalcar que s’han pres mesures com els “tancaments indiscrimi­nats” que no han servit per fer millorar les dades del coronaviru­s.

“Vam decidir que tancar, fet que és un fracàs, ha de ser sempre l’última opció una vegada s’hagi intentat tot. L’administra­ció que directamen­t ha optat per tancar sense intentar alternativ­es creatives, no pot publicitar-se com a responsabl­e”, va argumentar en al·lusió al Govern de Pedro Sánchez. Segons Ayuso, la pandèmia ha posat al descobert la cara “més puritana i conservado­ra, més retrògrada” de l’esquerra.

Mentre Madrid posa data al final de les restriccio­ns, a Catalunya les autoritats sanitàries han de justificar avui davant el Tribunal Superior de Justícia els motius pels quals pretenen mantenir la clausura del lleure nocturn.

Impera, en aquest cas, el criteri de prudència perquè el Govern pretén gestionar les restriccio­ns en funció de l’evolució epidemiolò­gica resultant del començamen­t del curs escolar i la represa de l’activitat laboral. Preocupa la relació entre el lleure nocturn i la baixa taxa de vacunació en sectors joves de la població. Però el sector argumenta que pot obrir amb mesures de seguretat i que la seva activitat por fer reduir el nombre de botellots.c

La data El dilluns 20 de setembre marcarà la macrodeses­calada a la Comunitat de Madrid

I Catalunya? El Govern ha de justificar avui al TSJC el tancament de les discoteque­s

 ?? COMUNITAT DE MADRID / EFE ?? Isabel Díaz Ayuso ahir a Milà, on va anunciar el paquet de mesures aperturist­es
COMUNITAT DE MADRID / EFE Isabel Díaz Ayuso ahir a Milà, on va anunciar el paquet de mesures aperturist­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain