La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Un altre ‘Prestige’, però sense quitrà i amb foc”

Les flames que avancen a Sierra Bermeja endolen Màlaga i obliguen a desallotja­r 2.700 veïns

- MARÍA JESÚS RUIZ DEL PINO Sevilla

Hi ha moltes maneres de demostrar la magnitud de la tragèdia que calcina la zona de Sierra Bermeja, a Màlaga. Amb un nom propi, el de Carlos Martínez, el bomber forestal de 44 anys, veí de la localitat de Roquetas del Mar (Almeria), que va morir dijous en la lluita contra les flames. O amb xifres: gairebé 8.000 hectàrees devastades i uns 2.700 veïns desallotja­ts de casa seva.

Però també es pot resumir el que està passant amb el SOS llançat per una d’aquestes persones obligades a deixar-ho tot enrere per la força i virulència de les flames: “Això és com allò del Prestige, però sense quitrà i amb flames”. Els experts no en tenen una opinió gaire diferents. Al fet luctuós que suposa la dada que el foc ja s’ha cobrat una vida, cal afegir-hi el desastrós impacte ambiental de les flames.

L’organitzac­ió SEO/BirdLife ha lamentat que “s’està cremant un espai que hauria d’haver-se declarat parc nacional”. A més d’arrasar una zona tan valuosa, el fet ha popularitz­at una expressió que tindrà a partir d’ara unes tràgiques connotacio­ns: incendi de sisena generació. Es tracta de superfocs amb comportame­nts que poden variar en qualsevol instant. Tots els incendis són perillosos, però aquests especialme­nt perquè creen pirocúmuls, potents columnes d’aire calent que llancen cendres amb força centrípeta a molta distància, cosa que provoca més incendis”. Tals condicions fan encara més extraordin­àriament difícil l’extinció de les flames.

Els responsabl­es del Post de Comandamen­t Avançat, amb base a Estepona, han lamentat que malgrat la feina feta per les més de 400 persones que combaten el foc per terra i per aire “hi ha poc a fer contra les cendres, que ocasionen altres focus. En controlem un i n’apareix un altre”. Aquestes mateixes fonts destaquen la “potència i força inusitada” d’aquest foc pel que fa als “que

La Fiscalia hi intervé per les sospites creixents de l’origen intenciona­t de la tragèdia

estem acostumats a veure fins ara al nostre país”.

De les 2.670 persones que han estat desallotja­des –incloent-hi diverses residèncie­s d’avis– un miler de veïns d’Estepona i Benahavís, dues de les localitats afectades, han començat a tornar a casa seva, sota vigilància dels bombers i efectius de Protecció Civil.

Els alcaldes de dues localitats també molt afectades, Miguel Ángel Herrera (Genalguaci­l) i Alberto Benítez (Jubrique), han evidenciat durant les últimes hores la seva tristesa i impotència. “És una catàstrofe mediambien­tal, natural, emocional i humana”, va dir Herrera, que feia dies que demanava la posada en marxa de la Unitat Militar d’Emergèncie­s, alhora que advertia “de l’arribada del foc” al seu municipi.

Sierra Bermeja s’estén sobre deu municipis: Benahavís, Casares, Estepona, Genalguaci­l, Igualeja, Istán, Jubrique, Júzcar, Parauta i Pujerra. Molts veïns d’aquests pobles han dit adeu al paisatge de la infantesa. I el pitjor de tot, la Fiscalia ha obert una investigac­ió per la sospita creixent que l’origen va ser intenciona­t. El foc va començar amb diversos focus gairebé simultanis, propers a una carretera poc transitada.c

 ?? PEDRO ARMESTRE / AP ?? El fum elevant-se sobre les muntanyes que envolten el municipi de Jubrique, a Màlaga
PEDRO ARMESTRE / AP El fum elevant-se sobre les muntanyes que envolten el municipi de Jubrique, a Màlaga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain