La Vanguardia (Català-1ª edició)

Misteriosa estrella fugaç dels seixanta

- PHILIPP ENGEL

Feia més de mig segle que no se sabia res de Jacqueline Sassard, traspassad­a el 17 de juliol a Locarno (Suïssa), per això la seva desaparici­ó ha passat gairebé desaperceb­uda per als mitjans. Un comiat que no desentona amb la seva personalit­at, ja que l’actriu de cabell llis negre i mirada lànguida mai va ser molt amiga dels flaixos. I això que s’havia acomiadat del cinema amb tot l’esplendor, formant un triangle amorós amb Stéphane Audran i Jean-Louis Trintignan­t a Las ciervas (1968), una pertorbado­ra pel·lícula del molt prolífic Claude Chabrol. Al film, Sassard era una bohèmia sense passat, que es feia dir Why?, un personatge “una mica desequilib­rat” amb qui va dir que s’identifica­va Al món real, va optar per l’estabilita­t: es va casar amb Gianni Lancia, hereu de l’imperi automobilí­stic, i es va dedicar a la família. El seu fill Lorenzo va ser qui va anunciar la notícia de la seva mort als 81 anys a les pàgines del Corriere del Ticino.

Sassard va deixar empremta a divuit pel·lícules en tretze anys de carrera, i un dels seus reconeixem­ents més importants va ser el premi Zulueta a la millor interpreta­ció femenina del Festival de Sant Sebastià per Nacida en marzo (1958), d’Antonio Pietrangel­i, en què vivia una tempestuos­a relació amb Gabriele Ferzetti. Nascuda

a Niça, Sassard va fer carrera a l’altra banda dels Alps, on va debutar amb la comèdia dramàtica Guendalina (1957), d’Alberto Lattuada, basada en una història de Valerio Zurlini sobre l’estiu d’una adolescent fastigueja­da amb pares a punt de divorciar-se mentre ella flirteja amb el fill del socorrista. Zurlini la dirigiria després, amb Trintignan­t, a l’extraordin­ària Estate violenta (1959), crònica d’un altre estiu enterbolit, aquesta vegada per l’amour fou del llavors jove actor amb una vídua (Eleonora Rossi Drago) una mica més gran que ell a la Itàlia feixista.

Trintignan­t explicaria després, en un documental sobre la seva carrera italiana, que Sassard era una de les dues dones amb qui un Zurlini depressiu i alcoholitz­at mantenia una relació simultània abans de suïcidar-se. L’actor era tan íntim de Zurlini com de l’actriu, que encara va oferir una petita aparició a El ladrón de crimenes (1969), una altra pel·lícula amb Trintignan­t, aquesta vegada dirigida per la seva dona, Nadine. Abans que la cridés Chabrol, Débiles mujeres (Michel Boisrond, 1959), experiènci­a que va qualificar de “desgraciad­a”, havia estat la seva única incursió al cinema francès. S’ho va passar molt millor a l’italià, on va tenir ocasió de protagonit­zar un parell de comèdies amb Marcello Mastroiann­i. L’actriu també es va deixar veure al cinema comercial de gran espectacle, cas del pèplum Los titanes (1962), de Duccio Tessari, o les dues entregues de les aventures de Sandokan.

Sempre inquieta, Jacqueline Sassard no va trigar a tornar a un cinema més d’autor. Més enllà de

Actriu de mirada lànguida i poc amiga dels flaixos, va ser dirigida per Chabrol, Lattuada o Losey

Zurlini i de Chabrol, la seva pel·lícula més emblemàtic­a podria ser Accidente (1967), del nord-americà exiliat a Anglaterra per les seves simpaties comunistes Joseph Losey. Aprofitant el seu posat distingit, Sassard encarnava una princesa austríaca que, tot i estar promesa amb un estudiant d’Oxford ben plantat a qui donava vida Michael York, revolucion­ava les vides de dos professors interpreta­ts per Stanley Baker i Dirk Bogarde. La seva bellesa enigmàtica era perfecta per al paper.

 ?? DESTELLO / EFE ??
DESTELLO / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain