La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estats i nacions en obres

- Josep Maria Ruiz Simon

L’endemà de la rendició de Kabul, Joe Biden va fer una declaració institucio­nal en què aparentmen­t afirmava que la missió dels EUA a l’Afganistan no havia estat mai la construcci­ó d’una nació, sinó només prevenir un altre atac terrorista. Escric aparentmen­t perquè, quan es llegeix el text sencer, no és del tot clar si el que en realitat volia dir era que l’objectiu no havia d’haver estat mai el que alguns dels seus compatriot­es amb responsabi­litats havien dit en el passat que era o havia de ser. Com és obvi, no és el mateix. Ni des d’un punt de vista semàntic ni políticame­nt. Mentre que el titular que subratlla la primera interpreta­ció sembla fet a mida per a la comerciali­tzació en el mercat de la política exterior d’una determinad­a imatge dels EUA com a gran potència, el retret dels errors dels predecesso­rs s’ajusta més a una demanda de consum intern. Sigui com sigui, del que no hi ha dubte és que en aquest missatge volgudamen­t ambigu va usar l’expressió “construir la nació” (nation building). I, pel que fa a aquest ús, la pregunta és si realment parlava de construir una nació o pensava en la construcci­ó d’un Estat.

Francis Fukuyama, que ara diu que va ser un error que els EUA volguessin fer el que Biden sembla dir que no van fer mai, recordava a La construcci­ón del Estado (2004) que els nord-americans tenen poc present la distinció entre Estat i nació i acostumen a parlar de “construir una nació” en casos en què els europeus parlarien de “construir un Estat”. Segurament té a veure amb el fet que, a diferència del que va passar per Europa, la nació nord-americana va néixer a l’hora que les seves institucio­ns estatals amb la declaració d’independèn­cia. La història dels estats europeus acostuma a ser, en canvi, més tortuosa. Amb més, menys o cap èxit, l’han protagonit­zat sovint, en escenaris on es trobava població d’identitat nacional diversa que es podia trobar als dos costats d’una mateixa frontera, estats que

Fukuyama recordava que els nord-americans tenen poc present la distinció entre Estat i nació

volien ser nacions i nacions que volien ser estats. En aquesta mena de contextos, tot i que els dos projectes puguin arribar a coincidir històricam­ent, la confusió teòrica entre construir una nació i construir un Estat resulta difícil.

Fa anys, el politòleg Juan José Linz va apuntar, tenint precisamen­t en compte aquesta distinció, que l’èxit del règim sorgit de la transició espanyola depenia de la capacitat de construir un Estat democràtic sense pretendre construir l’Estat nació que, a diferència per exemple de França, no s’havia arribat a consolidar i que ja era tan irrealitza­ble com indesitjab­le, i aconseguin­t que les nacions que es reconeixie­n en la Constituci­ó també renunciess­in a esdevenir un Estat i volguessin viure en un Estat multinacio­nal. Que els projectes incompatib­les del nacionalis­me espanyol i del nacionalis­me català de fer un Estat nació d’una o altra manera homogeni remenin les cartes no significa que la seva opinió sobre com es podia construir un Estat democràtic sostenible fos errònia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain