La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Prado exhibeix les joies dels amics

La pinacoteca aplega en una mostra les 36 obres donades per la Fundació d’Amics del museu

- JUSTO BARRANCO Madrid

Goya, Velázquez, Picasso, Fra Angelico, Sorolla, Murillo... Són els contundent­s noms que segellen quaranta anys d’una amistat, la que va començar el desembre del 1980 quan va néixer la Fundació Amics del Museu del Prado. Des d’aleshores la gran pinacoteca espanyola ha rebut successive­s donacions de la fundació, que si llavors estava constituïd­a per 300 amics, avui ho està per més de 40.000. I ara el Museu del Prado vol reconèixer la seva tasca reunint en una mostra les 36 obres rebudes, començant per Concepción Serrano, después condesa de Santovenia ,un quadre del 1871 d’Eduardo Rosales que la fundació va donar el 1982, i passant pel primer quadre documentat de Francisco de Goya, pintat quan tenia 25 anys, Aníbal vencedor, que por primera vez mira Italia desde los Alpes, donat el 2020 i en aquests moments subjecte d’una forta polèmica.

Venut als Amics del Prado per la fundació asturiana Selgas-Fagalde per 3,3 milions, després de l’operació el govern asturià va manifestar la seva oposició a la venda malgrat que forma part del mateix patronat de la Selgas que va decidir la venda. I el parlament de la comunitat ha demanat que el Prado el dipositi al Museu de Belles Arts d’Astúries. S’acusa la fundació d’haver-lo venut per la meitat del seu preu de taxació i que no podia vendre'l perquè era part dels seus béns adscrits a la dotació. Des dels Amics del Prado la seva secretària general, Nuria de Miguel, va dir ahir que estan tranquils perquè “la compra es va fer amb tot el rigor” i el director del Prado, Miguel Falomir, va recordar que el quadre ha estat a la venda durant tres anys i que el museu del Principat el va poder adquirir en aquell temps.

És la peça final d’una mostra titulada Cuarenta años de amistad. Donaciones de la Fundación Amigos del Museo del Prado que amb prou feines ocupa una àmplia sala del museu però que inclou obres mestres com La Verge de la magrana de Fra Angelico –adquirida a la Casa d’Alba i que va omplir les llacunes del Prado en pintors italians del segle XV– o el Bust de dona de Picasso, una resposta del pintor a l’horror de la Segona Guerra Mundial que ha estat una donació rebuda de l’Aramont Collection –de la família mexicana Arango Montull– pels American Friends of the Prado Museum que al seu torn l’han dipositat per cinc anys al Prado. A més, la mostra reuneix obra gràfica de Cristina Iglesias, Carmen Calvo, Cristina García Rodero, Antonio Saura o Miquel Barceló inspirada en els fons del Prado i creada per invitació dels amics del museu.

Un museu que desplegarà nombroses mostres ben aviat, entre les quals una de dedicada a la restauraci­ó de la seva Mona Lisa de Leonardo i el que han après del quadre en aquesta dècada. L’exposició més important serà Tornaviaje, la primera gran mostra que el Prado dedica a l’art dels virregnats americans. Un museu que comença a recuperar els visitants perduts per la pandèmia –a l’agost en va tenir 111.000, el seu millor registre des de l’inici de la crisi– i que espera tancar l’any amb un milió de visites, lluny dels tres milions del 2019.c

La mostra reuneix obres de Velázquez, Picasso i Fra Angelico, i un Goya donat el 2020 que Astúries ara reclama

 ?? CASA REAL / EFE ?? La Reina i Miquel Iceta davant el quadre de Rosales, Concepción Serrano
CASA REAL / EFE La Reina i Miquel Iceta davant el quadre de Rosales, Concepción Serrano

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain