La Vanguardia (Català-1ª edició)

Txema Salvans exposa les fotos d’una Mediterràn­ia feliç

El fotògraf qüestiona la sobreexplo­tació del litoral

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

Entre el 2005 i el 2020, el fotògraf Txema Salvans va recórrer el litoral mediterran­i espanyol, des de la Costa Brava a Algesires buscant imatges vinculades a les vacances i al lleure. El resultat d’aquest treball va ser un fotollibre, Perfect Day, publicat en plena pandèmia i avui esgotat, i ara una exposició a Foto Colectania.

La mostra, formada per 49 fotografie­s fetes amb càmera analògica de gran format muntada sobre un trípode, qüestiona la sobreexplo­tació de la costa mediterràn­ia, el model de creixement i els hàbits del lleure. És una picada d’ullet irònica a l’espectador, a qui s’interpel·la a partir d’unes imatges pròpies de l’Arcàdia feliç. La parella que es fa un petó donant l’esquena a la petroquími­ca, l’home que passeja un gos davant la cimentera del Garraf, el vigilant satisfet davant d’una de les atraccions de Marina d’Or (Oropesa de Mar) són imatges quotidiane­s que demostren “com ens hem acostumat i com som capaços de sobreviure a la destrucció del paisatge”, diu el seu autor. “Hem posat fi als mamuts, les dunes, els espais naturals... i malgrat tot vivim i en gaudim”.

Totes les fotografie­s estan fetes d’esquena al mar, de manera que encara que la Mediterràn­ia hi és present, es fa invisible. I gairebé sempre apareix al paisatge alguna figura humana, encara que sigui en la llunyania, que dona perspectiv­a i context.

Foto Colectania ensenya fotos en què es veu que “som capaços de sobreviure a la destrucció”

Salvans reconeix que davant les seves imatges “un no sap si riure o plorar”. Hi ha una certa dimensió tràgica en aquestes vacances entre grues, fàbriques o gratacels, però els seus personatge­s descansen tranquils i relaxats. I ell mateix recorda que davant les fotos de Sebastião Salgado se sol dir que “són tan boniques que no s’hi veu el patiment”. Una cosa semblant es pot dir de les seves fotos. Marina d’Or –explica– és el paradigma de la pitjor gestió del territori, de la negació de la Mediterràn­ia, però en aquesta lletjor hi ha una cosa que m’atreu”.c

 ?? TXEMA SALVANS ?? San Roque, foto de la sèrie Perfect day, de Txema Salvans
TXEMA SALVANS San Roque, foto de la sèrie Perfect day, de Txema Salvans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain