La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’entrenador més car del món

Joan Laporta va pensar en el jove Julian Nagelsmann (34 anys) per dirigir el Barça, però un mes després de les eleccions el Bayern va pagar 25 milions al Leipzig per fitxar el tècnic

- CARLES RUIPÉREZ Barcelona

Els tres últims campions de la Champions League tenien un punt en comú. El Liverpool (2019), el Bayern (2020) i el Chelsea (2021) que van aixecar l’orelluda estaven dirigits per un entrenador alemany. Primer va ser Klopp, després Flick i els va succeir Tuchel. Per tant, és normal que el candidat Joan Laporta mirés cap a Alemanya per buscar tècnic per al seu primer projecte. I no hi ha ningú que il·lustri més bé la nova escola de tècnics germànics que Julian Nagelsmann (23/VII/1987), el més jove i preparat de tots.

El Laporta president va acabar agitant, per una circumstàn­cia o una altra, les banquetes de l’handbol, el futbol sala, de l’equip femení i del filial masculí. Tot i això, un mes després de les eleccions, el Bayern va anunciar que pagava 25 milions al Leipzig per robar-li el seu estrateg. Nagelsmann es convertia en l’entrenador més car superant els 15 milions del Chelsea per Vilas-Boas.

No anava mal encaminat en els gustos Laporta, però el gegant bavarès va ser més ràpid i, sobretot, tenia diners a la caixa per fer una inversió com aquesta.

El destí ha volgut que el primer rival que visiti el Camp Nou a la Champions 2021-2022 sigui el Bayern del tècnic prodigi. Arriba, a més a més, en un període de malentesos, aclariment­s, distanciam­ents i acostament­s entre Joan Laporta i Ronald Koeman, que va continuar en el càrrec.

Ara bé, què té Nagelsmann que el fa tan especial per debutar a la

Bundesliga amb 28 anys i arribar a la Champions amb 31?

Es tracta d’un tècnic valent, ofensiu, amb un futbol elèctric, a qui agrada jugar en camp contrari. I que sap connectar amb els jugadors, alguns de la seva edat, com ara Neuer, amb discursos que posen la pell de gallina.

Però si hi ha un aspecte que en sobresurt és la seva riquesa tàctica. Pot jugar amb tres centrals o amb defensa de quatre, amb extrems per fora o amb mitjapunte­s per dins, amb interiors que arribin constantme­nt a l’àrea i amb un nou, amb dos o... amb cap. Les seves alineacion­s acostumen a ser un jeroglífic per al contrincan­t. “Com a tècnic m’agrada desenvolup­ar els jugadors perquè puguin jugar amb les dues cames perquè tinguin un bon posicionam­ent”, revela. Potser per això ha preferit contractar dos jugadors del Leipzig com Upamecano i Sabitzer, que ja sabien els seus mètodes. Al vestidor bavarès s’ha retrobat amb Süle, que va tenir al Hoffenheim, on va tenir d’ajudant Alfred Schreuder, segon de Koeman.

De moment, al Bayern li estan sortint les coses. Acumula 28 gols en 6 partits. “No sé si és el futbol de Nagelsmann. Jo el que vull és jugar el futbol que agrada als nostres aficionats. Volem controlar el partit, ser agressius i tenir punch. Busco un futbol atractiu, amb molts atacs, però també ser racionals”, explica per reduir les opcions de contraatac del rival.

Si alguna cosa destaca de l’escola alemanya no és que siguin metòdics, sinó que saben fer un salt. “Si mires la història de Flick i Tuchel, veus que necessites que et facin confiança per fer una bona feina. No és només estudiar. Cal donar oportunita­ts als nous tècnics perquè es desenvolup­in. Va passar el mateix amb mi”, recorda.

El tècnic no coneix el Camp Nou, però no està nerviós. “Gràcies per preguntar”. Potser perquè podrà disposar de Lewandowsk­i o perquè no hi haurà Messi al davant. “Messi volia molt la pilota. El buscaven perquè podia decidir un partit. Ara tot el conjunt és important, no només un jugador. Pressionen molt amunt. Altres jugadors han pres la responsabi­litat. De Jong i Pedri són joves. Memphis és clau. No crec que siguin pitjors”. Paraula de l’entrenador més car del món.

“Jo vull jugar el futbol que els agrada als nostres aficionats: controlar el partit, ser agressius i tenir gol”

El seu equip ha fet 28 gols en 6 partits, canvia de sistema i alineació i els seus discursos posen la pell de gallina

 ?? CHRISTOF STACHE / AFP ?? Nagelsmann es va retirar amb 20 anys i va començar com a observador de Tuchel al filial de l’Augsburg
CHRISTOF STACHE / AFP Nagelsmann es va retirar amb 20 anys i va començar com a observador de Tuchel al filial de l’Augsburg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain