La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vull ser com l’Ajax

- ANÀLISI JOAN JOSEP PALLÀS

No fa falta recórrer a cap gran desplegame­nt demoscòpic per constatar que un ampli sector del barcelonis­me camina amb la moral per terra i afronta el partit d’aquesta nit davant el Bayern angoixat i amb la confiança encara de vacances. La fluixa demanda d’entrades il·lustra el decaïment general en una fase incipient de la temporada que en èpoques no tan llunyanes propiciava missatges tripletist­es d’un optimisme kamikaze encarnat avui en solitari pel president Laporta i els seus seguidors més fidels.

Hi ha motius sobrats per a la desmoralit­zació. El mantra de la mala situació econòmica heretada ha servit com a coartada per comprendre i esmorteir l’impacte de diverses decisions impopulars preses per l’actual directiva, però no de totes. L’adeu de Messi entre llàgrimes continua sense ser percebut com un assumpte merament financer, sobretot combinat amb el presumpte i desconcert­ant intent de fitxar Neymar i la convicció que Dani Olmo caurà a l’hivern a canvi de no pocs milions. La plantilla, amb moltes baixes, ha perdut qualitat, i l’afany de Laporta a menystenir Koeman (i el de l’holandès a contestar-lo amb sinceritat antidiplom­àtica) ha laminat d’entrada la comunió que exigeixen situacions límit en què, a falta de cracs, diners i una afició entregada, el pertinent seria que almenys el president i l’entrenador fessin pinya per projectar des de dins un relat mínimament potable. Sorprèn Laporta aquesta interpreta­ció lliure del cruyffisme consistent a envair la parcel·la esportiva, qüestió sagradíssi­ma segons els preceptes del mite holandès. S’imaginen Núñez insinuant-li a Cruyff a quin jugador promociona­r?

Que molts seguidors del Barça augurin una derrota per avui indica fins a quin punt necessiten protegir-se preventiva­ment de nous disgustos, perquè aquests són massa des que Bartomeu es va lliurar a les peticions de jugadors ensuperbit­s de trajectòri­a descendent i va cedir davant assessors que li van rentar el cervell amb teories conspirano­ides que van derivar en un cas, el Barçagate, cada vegada més tèrbol. Amb tot, la decadència de l’equip de futbol és probableme­nt el que fa més mal al barcelonis­me, i avui ve el monstre (el Bayern) per recordar-la.

En espera de saber com tornaran Dembélé i Ansu Fati de les seves respective­s lesions i de conèixer si Coutinho reserva en algun raconet del seu organisme el futbol que una vegada va tenir, servidor es pregunta si el millor no seria travestir-se urgentment i convertir-se en aquell Ajax de De Ligt, De Jong i Ziyech de fa tres temporades, prohibir per decret l’alineació de qualsevol d’uns trenta anys i sortir i gaudir d’una punyetera vegada, que això sí que és indubtable­ment cruyffista.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain