La Vanguardia (Català-1ª edició)

Medvédev imita el ‘peix mort’

Després d’aclaparar Novak Djokovic, el rus es va desplomar sobre el sintètic de Flushing Meadows per simular un gest caracterís­tic del videojoc ‘FIFA’

- CANDY RODÓ Nova York. Servei especial

Qui celebra el seu primer Grand Slam amb una celebració de videojoc? Daniïl Medvédev! Després de completar una actuació fenomenal en què havia dominat Novak Djokovic de principi a fi, el tennista rus primer va aixecar els braços en direcció a la seva llotja i després, de camí a la xarxa, es va tirar a terra i va fer la seva interpreta­ció del peix mort del videojoc FIFA de PlayStatio­n, estès de costat a terra, amb la llengua fora. La gent es va quedar una mica perplexa, i més encara quan, en recollir el trofeu, va explicar que només les llegendes entendrien que havia fet “L2 més esquerra” (la combinació de botons del comandamen­t per a aquest moviment). “Volia fer una cosa especial per a la gent que m’estimo, per als amics amb qui jugo al FIFA. Em vaig fer una mica de mal. No és fàcil de fer en pista dura!”, deia Medvédev amb un gran somriure. “Però ho vaig fer llegendari”.

L’anècdota és una mostra més del sentit de l’humor del nou campió del US Open. En una fracció de segon va passar de la intensitat i els nervis d’una cita amb la història a una broma distesa entre amics.

Fora de la pista Medvédev és sarcàstic i trempat, per bé que de vegades la barrera de l’idioma (el seu anglès està lluny de ser perfecte) el fa semblar críptic. Tot i això, a l’hora de treballar deixa l’humor de banda i posa fil a l’agulla. Medvédev va fer els deures abans del matx. Amb el seu entrenador, Gilles Cervara, va planejar l’estratègia. “Generalmen­t el dia abans d’un partit parlem de tàctica. Ens suposa cinc o deu minuts. Coses petites, com ara on serviré, què faré durant els punts. Amb en Novak ens suposa 30 minuts. Per què? Perquè és tan bo que cada partit és diferent. En cada un canvia la tàctica, la manera d’afrontar-lo”.

El número dos va aprendre la lliçó de la final de l’Open d’Austràlia, la seva segona aparició en l’últim partit d’un Grand Slam. Allà va ser Djokovic qui el va doblegar amb facilitat. “Aquesta vegada va ser diferent. Tenia un pla clar de què havia de fer en cada moment. Sabia que no li podia donar serveis fàcils, perquè és el que li agrada”, explicava el moscovita, que va servir molt bé i va arriscar en els segons serveis, i fins i tot va arribar a aconseguir un ace de segon servei. “Aquest era el pla. I gràcies a la confiança ho vaig fer bé en els moments durs”.

És cert que malgrat el seu domini hi va haver situacions complicade­s per al rus, com ara esbroncade­s d’un públic clarament a favor del serbi cada vegada que Medvédev es disposava a servir els últims jocs del tercer set. “No crec que anessin contra mi, sinó que més aviat estaven a favor seu”, concedia. “El volien veure guanyar el Grand Slam el mateix any. De ben segur que vaig cometre algunes dobles faltes per això. Però també va fer que fos més dolç quan vaig aconseguir un primer servei al tercer punt de partit”.

Novak Djokovic tenia una versió diferent de l’atmosfera de l’Arthur Ashe. “Vaig sentir una cosa que mai a la vida no havia sentit aquí a Nova York”, descrivia el serbi. “La multitud em va fer sentir molt especial. Em van sorprendre agradablem­ent. No esperava tot aquest suport i aquesta energia i aquest amor que em van donar i que recordaré sempre”, va dir Djokovic. “Aquella emoció era tan forta com guanyar 21 Grand Slams. Em van arribar a l’ànima. Són els moments que valores, aquestes connexions que estableixe­s amb la gent i que perduraran molt de temps”.

El finalista també va confessar que aquest a mena de derrotes no són fàcils de superar: “És difícil de pair, tenint en compte tot el que estava en joc”, deia, per bé que també acceptava la superiorit­at del rival. “Va sortir a la pista amb molta determinac­ió. Podies notar que estava en el punt àlgid de les seves habilitats en cada cop.

“Quan he caigut m’he fet una mica de mal; no és fàcil sobre una pista dura!, però ho he fet llegendari”

“Aquesta derrota se’m fa difícil de pair, tenint en compte tot el que estava en joc”, va declarar Djokovic

Tenia molta claredat en el que havia de fer tàcticamen­t i ho va executar a la perfecció. D’altra banda, jo he jugat sota par en tot. Les meves cames no hi eren, vaig cometre molts errors no forçats, no tenia servei... És un d’aquells dies desafortun­ats”. Era lògic: Novak Djokovic havia disputat cinc sets més que el seu rival i havia estat en pista 5 hores i 35 minuts més que el rus en aquest campionat.

Amb el seu primer Grand Slam a la butxaca, Daniïl Medvédev també s’acosta al número u, que ha estat en possessió de Djokovic des del novembre del 2018. “Tinc molts punts per defensar en el que em queda de temporada i crec que és gairebé impossible”, calculava el campió. “De tota manera, no és un dels meus objectius, aquest any. Si un dia ho aconseguei­xo serà genial”.c

 ?? TIMOTHY A. CLARY / AFP ?? Daniïl Medvédev sobre la superfície de la pista Arthur Ashe imitant el peix mort
TIMOTHY A. CLARY / AFP Daniïl Medvédev sobre la superfície de la pista Arthur Ashe imitant el peix mort

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain