La Vanguardia (Català-1ª edició)

Assaig sobre la pura enveja

- ANÀLISI SERGIO HEREDIA

Uuaaaaa, plora Novak Djokovic. I l’entenc, almenys una mica. Entenc que cap de nosaltres, pobres mortals, no serà el millor esportista de la història. El repte és massa per a qualsevol, fins i tot per a el millor esportista de la història.

El millor esportista de la història ho vol continuar sent ara i ad eternum, i com que això no és possible, no en té mai prou. Així doncs, plora.

La dolenteria de Novak Djokovic és inoportuna. El fa víctima d’aquesta era del que és políticame­nt correcte, del seu repressor esport –el tennis és crític, un mal amfitrió per als dolents dolentots que trenquen raquetes i llancen cops de pilota a una jutgessa de línia– i del bonisme dels seus antagonist­es, Roger Federer i Rafael Nadal.

Novak Djokovic ha arribat tard a la festa, i tot i així ha volgut prendre el control, quedar-s’ho tot. Djokovic vol servir copes i beurese-les. Punxar la música, ballar i cantar i que l’aplaudeixi­n. Lligarse

totes les noies i emportar-se-les al llit, davant el respecte i l’admiració unànimes. Apagar el llum i clausurar el sarau en sortir. –A casa. I doneu-me les gràcies. La concurrènc­ia novaiorque­sa l’ovacionava diumenge a Nova York, però em pregunto què hauria passat si el seu rival hagués estat Federer, o Nadal, i no aquell rus llarg i afilat com un parallamps que de vegades s’encara amb el públic dels Estats Units i fa coses incomprens­ibles, com imitar un peix mort, per celebrar el seu primer gran títol.

Siguem clars. Si Djokovic assoleix els 21 grans –cosa que no podem descartar en absolut: ho continuarà intentant fins que rebenti, ja que aquest és el repte del millor esportista de la història–, es podria quedar definitiva­ment sol al tron.

(Conservaré la fe en Nadal, no seré l’il·luminat que el descarti, un estúpid imprudent seria, però no veig Federer fent un altre pas.)

Si Djokovic aconseguei­x els 21 grans, ni tan sols així no en tindrà prou, perquè això aniria contra la seva naturalesa. Voldrà arribar als 30 grans. O assolir un doble Grand Slam (guanyar els quatre grans en dos anys consecutiu­s). Voldrà anar més enllà del que ningú hagi imaginat, tenint en compte que ningú, en els temps de Borg, McEnroe o Sampras, no hauria imaginat que algú en guanyaria vint de grans.

Faci el que faci, Djokovic es continuarà sentint perdut en la derrota, i aquesta és la paradoxa del millor esportista de la història.

Celebrem-ho, mortals: no patirem mai aquest drama.

(Però quina enveja em fa aquest serbi, punyeta.)c

Djokovic vol servir copes i beure-se-les; punxar la música, ballar i cantar, i tancar la festa al final

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain