La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president promet apujar l’SMI entre 12 i 19 euros “com més aviat millor”

La recuperaci­ó permet continuar augmentant el salari mínim, segons Sánchez

- JAUME MASDEU Madrid

Ahir al matí, la pilota de l’augment del salari mínim interprofe­ssional era al terreny de Pedro Sánchez, i a la nit el president va respondre. La pilota la va col·locar allà la vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, quan va dir que tot depenia de l’ala socialista del Govern i Sánchez va contestar, tot i que parcialmen­t: el salari mínim pujarà “com més aviat millor” i dins de la franja que va fixar la comissió d’experts, és a dir, entre 12 i 19 euros aquest any.

La tesi de Sánchez és que la recuperaci­ó econòmica permet continuar augmentant el salari mínim, encara que hauria preferit fer-ho amb el suport de la CEOE. “Hauríem volgut fer-ho amb el concurs de la patronal, no ha estat possible. Per descomptat que l’apujarem com més aviat millor i evidentmen­t dins de la franja de la comissió d’experts que es va crear per a aquest objectiu”, va declarar en una entrevista a TVE.

El president va insistir que prendrà aquesta decisió per avançar cap a l’objectiu d’arribar al final de la legislatur­a a un SMI equivalent al 60% del salari mitjà.

Vistos els anuncis anteriors de Sánchez d’un augment “immediat” de l’SMI combinats amb el no irreductib­le de la patronal i el sí condiciona­t dels sindicats, Yolanda Díaz va reiterar ahir la seva voluntat clara d’apujar el salari mínim i de fer-ho d’acord amb els sindicats. El que falta, segons ella, és resoldre el dilema intern del Govern central.

Aquest cap de setmana, Yolanda Díaz ha estat en contacte informal amb els sindicats i considera que sap “on pot ser l’acord”. Aleshores, quina peça falta? Doncs convèncer els ministres socialiste­s. “La decisió no és en aquesta part de la coalició, és ara mateix en la part majoritàri­a del Govern central”, va dir Díaz des d’Alacant després de reunir-se amb el president de la Generalita­t valenciana, Ximo Puig.

“La meva posició és clara i el debat és en el si del Govern”, va declarar la vicepresid­enta segona, insistint en la seva determinac­ió a apujar l’SMI perquè “la gent ho està passant malament”, i subratllan­t que el seu objectiu són les persones vulnerable­s, aquells treballado­rs i treballado­res que estan fora de conveni, que ho estan passant molt malament, i per més que de vegades estiguem parlant de quantitats simbòlique­s, aquestes són molt importants per a les famílies.

Per la seva banda, la vicepresid­enta primera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va dir que efectuaran ben aviat una consulta formal als agents socials per elevar el salari mínim en l’últim trimestre de l’any. “És el moment de continuar amb l’increment de l’SMI”, va dir Calviño a Telecinco, si bé especifica­nt que seria per al darrer trimestre, és a dir, a partir de l’octubre, no de l’1 de setembre, com havien mantingut des del Ministeri de Treball.

Calviño també va declarar que buscaran el màxim suport possible, però saben que, “aprovem el que aprovem, als sindicats els hauria agradat més i els empresaris diran que no és el moment”.

Ara correspon a la coalició de Govern posar-se d’acord. Sánchez ha aclarit una cosa que ja se suposava: que serà entre 12 i 19 euros aquest any. Fonts governamen­tals apunten que el costat socialista s’inclina per la part baixa i que el podemita aposta per l’alta. Segons fonts governamen­tals, l’augment estaria en la franja dibuixada per la comissió d’experts, entre 12 i 19 euros d’augment enguany, encara que, apunten, amb la part socialista inclinant-se per la part baixa i la podemita per l’alta.

Els sindicats exigeixen un augment superior, però poden flexibilit­zar-ho si se’ls garanteix un augment substancia­l per al 2022 i/o el 2023. Però fer aquest pas suposaria per al Govern central descartar ja un possible acord amb la CEOE l’any vinent, quan fins al moment la patronal només ha dit que no a un augment en aquest moment, i ha deixat la porta oberta per a més endavant.c

“La decisió és ara mateix en la part majoritàri­a del Govern central”, va dir Yolanda Díaz

L’Executiu es resigna a augmentar el salari mínim sense tenir el suport de la patronal

 ?? JOAQUÍN REINA / EP ?? La vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ahir a Alacant
JOAQUÍN REINA / EP La vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ahir a Alacant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain