La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els fabricants de cotxes obtenen un benefici rècord amb menys vendes

BMW i Daimler són les companyies més rendibles, segons un estudi d’EY

- DOLORS ÁLVAREZ Barcelona

Els grans fabricants automobilí­stics van obtenir en el primer semestre beneficis rècord malgrat que les seves vendes i ingressos continuïn sense recuperar els nivells anteriors a la pandèmia. Tot i l’escassetat de semiconduc­tors, que ha causat un greu problema a les cadenes de subministr­ament, els marges de benefici van millorar, fins a un històric 8,8%, enfront del -0,7% del primer semestre del 2020. El motiu és que els consumidor­s s’estan decantant cap a models de més mida i tecnologia, amb preus més alts.

Així ho assenyala un estudi de la consultora EY, que destaca que l’augment de la mobilitat elèctrica i el creixement significat­iu en les vendes d’automòbils elèctrics i híbrids endollable­s a escala global aparentmen­t no han tingut un impacte negatiu en els marges. “Veiem que moltes empreses s’estan orientant actualment de manera consistent i a tota velocitat cap a la mobilitat connectada. La temuda caiguda en els guanys a causa de la creença que els cotxes elèctrics suposadame­nt generen menys marge és, almenys fins al moment, infundada”, assenyala el mateix informe.

Respecte al cas concret d’Espanya, Xavier Ferré, soci responsabl­e del sector d’automoció i transport d’EY, puntualitz­a que “encara que aquí les vendes del cotxe elèctric creixen a un ritme alt, estem parlant de xifres no gaire elevades i, per tant, l’impacte en marges és molt esbiaixat ja que la totalitat de les vendes del cotxe elèctric encara són baixes”.

Segons el seu parer, els fabricants del sector s’enfronten a tres reptes en els propers anys. El primer, “conviure amb les dues tecnologie­s (l’elèctrica i la de combustió) i, en la transició, és possible que l’eficiència es vegi afectada”. A més, afegeix Ferré, també serà clau millorar l’R+D per augmentar l’autonomia de les bateries, així com la recerca de materials més lleugers alhora que més resistents. “Per això, una tecnologia en desenvolup­ament sostenible no pot, per definició, assolir eficièncie­s productive­s a curt termini”, afirma.

Un altre repte implica el desenvolup­ament de polítiques comercials que fomentin la venda de vehicles amb més marge, i un enfocament directe cap a aquells clients que generen més marge com particular­s i empreses. I, finalment, la gestió de polítiques de reducció de costos que, com s’ha demostrat al llarg de la pandèmia, és possible aplicar sense comprometr­e la qualitat, segons Ferré.

En l’àmbit global, el marge de benefici es troba en el nivell més alt des del 2004, quan la consultora va començar a elaborar aquest tipus d’informes. En percentatg­e de benefici sobre vendes, les empreses més rendibles són les alemanyes BMW (14,5%) i Daimler Benz (12,9%), seguides de la japonesa Toyota (10,7%).

Les setze principals companyies del sector van sumar en aquest primer semestre un benefici operatiu de 71.500 milions d’euros, que contrasta amb les pèrdues de 4.100 milions del mateix període de l’any passat. En volum global de benefici operatiu, el líder és Toyota (12.997 milions), seguida de Volkswagen (11.358) i Daimler (10.933).

Respecte al primer semestre del 2020, quan va esclatar la pandèmia, les vendes han augmentat un 27% fins als 33,5 milions de vehicles, però continuen sent un 11% més baixes que en la primera meitat del 2019. El mateix passa amb els ingressos, que han estat un 32% superiors al 2020. però per sota del 2019.

No s’espera una recuperaci­ó immediata del mercat espanyol. “A escala nacional, les vendes d’automòbils continuen a la baixa i no s’espera un repunt al setembre a causa de la crisi dels microxips, la situació econòmica i sanitària

La temuda caiguda de guanys pel menor marge del cotxe elèctric no s’ha produït

i que el consumidor encara té dubtes sobre per quina tecnologia optar”, assenyala Ferré.

No obstant això, per als analistes d’EY, l’escassetat de semiconduc­tors té també una interpreta­ció positiva perquè revela que les companyies s’estan enfocant cap a vehicles d’alt marge i menys dependents dels descomptes que es poden oferir per incentivar les vendes.

La bona evolució del benefici es reflecteix també a la borsa. La capitalitz­ació de les setze empreses analitzade­s ha augmentat un 15% des que va començar l’any, amb pujades destacades com les de Ford (+58%) i Volkswagen (+53%).

Tesla continua sent la que més capitalitz­ació té, amb prop de 703.000 milions de dòlars, més del doble del que valen tots els fabricants alemanys junts.c

 ?? CHRISTOF STACHE / AFP ?? Estand de BMW a l’últim Saló de l’Automòbil de Munic
CHRISTOF STACHE / AFP Estand de BMW a l’últim Saló de l’Automòbil de Munic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain