La Vanguardia (Català-1ª edició)

És necessari tancar tantes oficines bancàries?

-

Des del 2008 s’han tancat 24.095 oficines bancàries, la qual cosa implica que la xarxa actual és menys de la meitat de la que existia llavors. Però malgrat aquest ajust, Espanya continua gaudint d’una xarxa extensa en comparació amb la població que atén, ja que té 2.144 habitants per oficina per 3.125 de mitjana a la UE.

Amb el tancament d’oficines s’alleugerei­xen les plantilles, però els ERO són la cara més dramàtica de la reestructu­ració bancària. En ocasions s’acusa els bancs de la pèrdua de llocs de treball, i s’exhibeix com a crítica que en el passat han estat rescatats amb fons públics. És cert que algunes entitats van rebre injeccions de capital i que el seu cost el va assumir el contribuen­t, però van ser necessàrie­s per rescatar dipositant­s i no banquers i evitar una crisi sistèmica que hauria tingut un cost molt més alt. A més, la banca té un seriós problema de rendibilit­at que obliga a reduir costos en un context en què els baixos tipus d’interès penalitzen el marge amb què mitjancen. I com qualsevol empresa de l’economia, la banca ha d’oferir a l’accionista una rendibilit­at que el compensi pel risc que assumeix, cosa que des de fa anys no és capaç d’aconseguir i que explica la contínua reestructu­ració del sector.

També és freqüent imputar als bancs un possible problema d’exclusió financera pel tancament de tantes oficines, argument que en ocasions s’esgrimeix per malmetre la imatge del sector. Encara que ha augmentat el nombre de municipis que no té cap sucursal, en aquells municipis només hi viu el 3,1% de la població. I en aquests casos, els seus habitants han d’invertir en un desplaçame­nt per carretera d’onze minuts de mitjana per arribar a l’oficina més propera. Per tant, el problema d’accessibil­itat als serveis bancaris està delimitat, i no és més gran al que té lloc en termes de temps d’accés a un hospital o a un centre educatiu, com demostra un recent estudi de la Fundació Ramón Areces. No obstant això, on hi hagi problemes d’exclusió financera (pobles on no hi ha oficines, no arriba internet, o persones amb escassa cultura financera o sense dispositiu­s electrònic­s), ha d’actuar el sector públic amb la col·laboració dels bancs.

El sector bancari arrossega des de fa anys un problema d’imatge l’origen del qual està sobretot en la crisi del 2008 i l’esmentat rescat amb fons públics d’algunes entitats (majoritàri­ament caixes d’estalvis). També han contribuït en el passat les males pràctiques en la comerciali­tzació d’alguns productes bancaris. Però sense negar aquests fets, em sembla desproporc­ionat l’atac que està patint el sector, amb comentaris que arriben fins i tot a l’insult que recorda les mares dels banquers o els compara amb un Dràcula que xucla fins a l’última gota de sang dels clients. Els arguments que solen esgrimir-se són els acomiadame­nts i el tancament d’oficines i les conseqüènc­ies que se’n deriven en l’atenció al client, ignorant els problemes de baixa rendibilit­at del sector que empeny els bancs a aquests ajustos.

El problema de reputació és de difícil solució, exigeix molta pedagogia i no beneficia ningú. I dic això últim perquè els bancs compleixen una funció molt important en l’economia, ja que fan que l’estalvi es transformi en projectes d’inversió, determinan­ts per al creixement

La pèrdua d’ocupació seria més gran si no es corregís el problema de la baixa rendibilit­at

de l’ocupació. Aquesta funció és cada cop menys rendible, pressionad­a pels baixos tipus d’interès, la competènci­a bancària i no bancària (com la de les big tech i la banca a l’ombra) i el canvi en els hàbits del consumidor. A ningú no li agraden els ERO del sector, però la pèrdua d’ocupació seria encara més gran si el negoci bancari no fos viable pel fet de no corregir el problema de la baixa rendibilit­at.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain