La Vanguardia (Català-1ª edició)

Microsoft tria Barcelona per a un centre d’investigac­ió en intel·ligència artificial

La companyia hi incorporar­à 30 experts en una primera fase i preveu arribar a més d’un centenar

- FRANCESC BRACERO Barcelona

Microsoft ha publicat ja les primeres ofertes d’ocupació per al nou hub d’R+D que instal·larà a Barcelona per investigar sobre intel·ligència artificial. Aquest centre serà un dels vuit que tindrà la multinacio­nal per tot el món i estarà dirigit pel català Jordi Ribas, vicepresid­ent corporatiu de Microsoft en la seva divisió d’investigac­ió i intel·ligència artificial.

El centre de Microsoft a Barcelona comptarà en una fase inicial amb 30 experts en àrees avançades d’enginyeria de software, que inclouen intel·ligència artificial, machine learning (aprenentat­ge automàtic) i deep learning (aprenentat­ge profund). La previsió de la companyia de Redmond, que no disposa encara d’una xifra d’inversió, és que el nombre de profession­als de la seu barcelonin­a podrien superar el centenar en els propers anys.

Aquests centres d’investigac­ió pertanyen a una divisió de la companyia denominada WebXT (Web Experience­s Team), que desenvolup­a experiènci­es d’usuari a partir de les tecnologie­s d’intel·ligència artificial i d’aprenentat­ge profund. Aquesta important subsidiàri­a de Microsoft està presidida per Mikhail Parakhin i té uns 5.500 empleats.

La multinacio­nal tecnològic­a va explicar ahir en un comunicat que el hub de Barcelona vol “atreure talent de tots els països d’Europa i s’enquadrarà en l’equip d’investigac­ió i IA que dirigeix Jordi Ribas, el grup més gran de WebXT de la companyia, que li atribueix el desenvolup­ament de múltiples productes que inclouen el sistema operatiu Windows, el núvol corporatiu Azure i el cercador d’internet Bing.

Les quatre grans àrees a què es dedicarà el centre de Microsoft a Barcelona són la d’incubació de noves idees i estratègie­s de creixement per atreure nous usuaris a Bing, la d’oferta d’experiènci­es de recerca i recomanaci­ons locals als més de 500 milions d’usuaris globals de Bing WebXT), l’aplicació d’intel·ligència artificial a les recerques i l’optimitzac­ió de les seves pàgines, que requereix complexes plataforme­s d’anàlisi i desenvolup­ament de models d’IA per a la classifica­ció i comprensió del llenguatge natural.

Alberto Granados, president de Microsoft Espanya, va indicar que la seva companyia vol generar al voltant del hub de Barcelona “un vector d’innovació en intel·ligència artificial en col·laboració amb universita­ts, centres d’investigac­ió i empreses de tecnologia”, i “impulsar el talent digital a Espanya i la capacitaci­ó en tecnologie­s de machine learning”.

El responsabl­e del nou centre, Jordi Ribas, que ja ha creat hubs similars a Londres, Munic i París, està “convençut que implantar aquest hub a Espanya permetrà afegir molt valor a la proposta de Microsoft a tot el món”.

La notícia de l’arribada del nou centre d’alta tecnologia de Microsoft va tenir una calorosa acollida per part de totes les autoritats. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va manifestar a Twitter que celebrava l’aposta de la multinacio­nal. “Des del Govern central –va comentar– treballem per liderar el desenvolup­ament de la IA a Europa i aquesta inversió és una prova més del potencial d’Espanya i Catalunya”.

La vicepresid­enta primera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va apuntar per la seva part que l’Executiu central està impulsant “una ambiciosa agenda digital, avalada pel Pla de Recuperaci­ó, que està mobilitzan­t ja importants inversions en els sectors de més futur”.

El català Jordi Ribas, vicepresid­ent corporatiu de la multinacio­nal, dirigirà la nova seu

El vicepresid­ent del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, va observar que “Catalunya té les capacitats per liderar el desenvolup­ament de la intel·ligència artificial a Europa i s’ha convertit en un pol tecnològic mundial en aquest àmbit”, i va assegurar que l’elecció reforça l’ecosistema de l’Estratègia de Inteligènc­ia Artificial de Catalunya (Catalonia.ai).

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va indicar que la decisió de Microsoft d’instal·lar el seu nou centre d’R+D demostra que la ciutat és “puntera en el sector de la innovació i les noves tecnologie­s, i un pol d’atracció en aquest àmbit”. “Aquesta elecció reforça la ciutat com una de les millors del món on viure i treballar, amb un gran ecosistema científic i tecnològic”.c

Roca Junyent ha arribat a un acord amb MDV & Associats per integrar aquesta firma fiscal de Barcelona. MDV, amb dotze profession­als, està especialit­zada en fiscalitat per a tota mena d’empreses, societats d’inversió, fundacions i entitats sense ànim de lucre. El departamen­t fiscal de Roca Junyent ja es va reforçar a finals del 2019 amb la integració de Segarra de Figarolas, també amb dotze profession­als. / Redacció

Integració d’MDV & Associats amb els seus 12 profession­als

A poc a poc, es va anar consideran­t acceptable que les casades treballess­in. I ja als seixanta, apareix la píndola i les dones comencen a planificar quants fills tenen i quan.

Què trien, llavors?

Moltes comencen carreres profession­als ambicioses i cada cop són més les que decideixen tenir una carrera profession­al i alhora ser mares de família.

La píndola va canviar el món?

Junt amb l’educació i una economia cada vegada més terciària, a més de l’evidència del que podien aportar a tots mentre es realitzave­n com a persones a la feina.

Va començar a endarrerir-se la maternitat?

Moltes van fer l’enorme esforç de simultanej­ar-la amb la seva carrera. El salt de només feina o família a poder treballar i ser mare va significar un gran progrés.

I avui feina i família. El següent pas? Doncs que els homes posessin més dedicació en la part família de l’equació: un canvi cultural que els faci sentir realitzats i tan considerat­s per fer de pares com quan creuen que són profession­als de carrera imprescind­ibles.

En prenc nota. I si hi hagués més dones als consells d’administra­ció?

No els considero especialme­nt rellevants per al que parlem. No em preocupen.

I si implantéss­im quotes femenines a tots els òrgans de poder?

No els he donat mai suport.

El progrés econòmic ens ha portat i ens portarà a la igualtat de gènere?

Jo no he dit això exactament.

Serà un canvi cultural, doncs?

L’un no duu a l’altre necessària­ment. El Japó o Corea han aconseguit una gran prosperita­t en poc temps, però segueixen molt endarrerit­s pel que fa a la igualtat de gènere. I allà les “noies d’or” han de renunciar a ser mares per triomfar de profession­als.

Què podrien millorar les empreses per facilitar la conciliaci­ó?

Jo no soc empresària, però sé que si una empleada crea molt valor amb la seva feina i decideix anar-se’n perquè li falta flexibilit­at per ser també mare, l’empresari farà alguna cosa per permetre la flexibilit­at necessària.

Vostè va fer el famós experiment de les audiències de músics a cegues.

I en el seu moment va ser oportú i vam aconseguir que molts currículum­s avui no donin informació de gènere, edat o ètnia. El problema és que així s’evita discrimina­r, però també que es compensin anteriors discrimina­cions.

 ?? CHARLES PLATIAU / REUTERS ?? Seu corporativ­a de Microsoft a Issy-les-Moulineaux (França)
CHARLES PLATIAU / REUTERS Seu corporativ­a de Microsoft a Issy-les-Moulineaux (França)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain