La Vanguardia (Català-1ª edició)

Toca seure i parlar

-

Segurament en un dels pocs aspectes en què es podrien posar d’acord les dues parts que aniran avui a la taula de diàleg és que el punt inicial de les seves respective­s posicions no pot ser més distant. Pere Aragonès planteja la necessitat de fer un referèndum acordat d’autodeterm­inació i demana l’amnistia de totes les causes derivades del procés. Pedro Sánchez rebutja del tot les dues propostes i pretén una millora de l’autogovern català mitjançant un paquet de 44 mesures que ja li va presentar al seu dia a Quim Torra en la seva última visita al Palau de la Generalita­t el febrer del 2020.

Però hi ha una cosa que és molt més important i és la voluntat de les dues parts d’intentar arribar a un acord. És hora de parlar clar sobre la metodologi­a de les pròximes reunions i guanyar una confiança mútua que avui no existeix. Que els dos presidents es vegin i es faci la reunió posterior de la taula de diàleg són dues notícies que només poden ser interpreta­des positivame­nt per tots els que defensin una sortida al llarg calvari del procés. Se suposa que els manifestan­ts independen­tistes que reclamaven als carrers aquella arenga de “Spain: sit and talk” volien poder parlar cara a cara amb l’Estat espanyol. Doncs bé, no té cap sentit que ara que s’ha aconseguit justament això, una part de l’independen­tisme s’enredi en qüestions de protocol. Junts no serà a la taula perquè es nega a acceptar que només hi puguin acudir membres del Govern. És una excusa forçada després d’haver-se passat uns quants mesos qüestionan­t contínuame­nt la viabilitat i el sentit d’aquest òrgan.

No ens va costar gaire censurar al seu dia Aragonès i Esquerra pel doble llenguatge en la crisi de l’aeroport del Prat i aplaudir, en canvi, la predisposi­ció a l’acord amb el Govern central que van mostrar els consellers de Junts. Ara, tot i això, és just al revés. El dia en què els dos partits independen­tistes coincideix­in i remin en la mateixa direcció, tot serà molt més fàcil.

En la cruïlla actual, que es convoqui la taula de diàleg ja és un èxit i només cal felicitar Pedro Sánchez i Pere Aragonès per haver fet aquest pas. Però encara queda molt. Ara, toca seure i parlar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain