La Vanguardia (Català-1ª edició)

La rebel·lió trumpista al carrer i els despatxos crispa el mandat de Biden

La policia tem manifestan­ts armats en la concentrac­ió de dissabte davant el Capitoli

- FERNANDO GARCÍA Washington. Correspons­al

Joe Biden afronta alguna cosa més que una oposició radical. El president dels Estats Units encara aquests dies una revolta organitzad­a del trumpisme que es desplega alhora al carrer i als despatxos dels republican­s més afins a l’expresiden­t.

La rebel·lió té ara mateix tres fronts de naturalesa i abast diversos: el rebuig negacionis­ta de les normes de prevenció davant la covid; l’anunciada campanya per denunciar “frau” en la votació d’ahir per revocar el governador demòcrata de Califòrnia, Gavin Newson, tret que el republicà Larry Elder guanyi (se sabrà avui) i ocasioni un terratrèmo­l polític encara més gran, i, el que més alarma, la manifestac­ió de dissabte vinent davant el Capitoli en suport als detinguts per l’assalt a la seu parlamentà­ria el 6 de gener passat, l’intent colpista en què van morir un agent i quatre persones més.

La policia del Capitoli treballa amb la possibilit­at que alguns dels centenars de manifestan­ts que el dia 18 es reuniran a prop de l’edifici vagin armats. Els responsabl­es del cos especial que protegeix el Congrés basen la seva hipòtesi en les “preocupant­s converses” que estan monitorant a les xarxes, i en fets com la localitzac­ió d’un individu més que sospitós que els uniformats van detenir dilluns amb una baioneta, un matxet i diversos ganivets a la camioneta que tenia aparcada al costat de la seu del Partit Demòcrata, a prop del mateix Capitoli. El vehicle estava pintat amb una esvàstica i símbols del supremacis­me blanc.

L’amenaça d’incidents dissabte ve òbviament temperada per una consciènci­a i preparació davant el risc de violència molt més grans que davant l’esclat del 6 de gener, la virulència del qual no s’esperava. Els agents instal·laran abans de la manifestac­ió les tanques que en aquella ocasió van muntar després de l’assalt. “Protegirem el dret de tots a protestar pacíficame­nt”, diu el cap de policia del Capitoli, Tom Manger. I precisa: “Convido qualsevol que estigui pensant a causar problemes a quedar-se a casa. Farem complir la llei i no tolerarem la violència”.

En el terreny institucio­nal, la rebel·lió trumpista se centra ara en les denúncies de “manipulaci­ó del vot” que, a imatge de les que l’expresiden­t va llançar i manté vives sobre les presidenci­als de novembre, els republican­s planegen en cas que els electors cridats a votar ahir sobre el possible desallotja­ment del governador Newsom decideixin finalment mantenir-lo en el càrrec. Biden va anar dilluns a la nit a Califòrnia per fer costat a Newsom en el tancament de campanya. I és que per al president es tracta d’una votació crucial el resultat de la qual –que se sabrà avui– “ressonarà a tot el país i a tot el món”.

Biden va dir que el més ferm aspirant a substituir el governador, el locutor Larry Elder, “és un clon de Trump”. I va recordar les considerac­ions de republicà sobre la “inferiorit­at de les dones en economia i política”, així com el seu negacionis­me del canvi climàtic i la seva oposició a les exigents normes de Newsom davant el virus: unes exigències que, de fet, van ser clau perquè els trumpistes reunissin el milió i mig de firmes necessàrie­s per iniciar el procés revocatori amb desenllaç en el vot d’avui. Es tracta d’una espècie de moció de censura popular en què els electors han de respondre dues preguntes: S’ha de destituir Newsom? I si és així, qui l’ha de reemplaçar?

Hi ha 46 candidats al càrrec i

Elder , el més ben situat, té com a prioritat eliminar les regles d’ús de mascaretes i l’obligació de vacunar-se en certs casos. I estem parlant del principal front de batalla de Biden contra el trumpisme des que dijous passat, i per reduir la xifra de 80 milions de nord-americans encara no vacunats,

Triple desafiamen­t al president: el rebuig de la vacuna, una protesta d’alt risc i una possible acusació de frau

El republicà que aspira a reemplaçar el governador de Califòrnia eliminaria les normes anticovid

el president va ordenar que desenes milions de funcionari­s i treballado­rs es vacunessin. Les falsedats sobre la vacuna són un vehicle idoni per a les maniobres de Trump i els seus. No els importa, clama Biden, “posar en perill la vida de la gent, la vida dels nens”.c

 ?? DPA / EP ?? Congressis­tes dels Estats Units en un homenatge al Capitoli a les víctimes de l’11-S
DPA / EP Congressis­tes dels Estats Units en un homenatge al Capitoli a les víctimes de l’11-S

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain