La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fiscal acusa el primer ministre d’Haití de l’assassinat del president

- PORT-AU-PRINCE Agències

El fiscal en cap d’Haití va demanar aquest dimarts al jutge Garry Orelien que acusés el primer ministre, Ariel Henry, per l’assassinat del president Jovenel Moïse, succeït el passat 7 de juliol.

Així mateix, el fiscal va sol·licitar que s’impedís sortir del país a Henry, que va prendre el control del país després de la mort de Moïse, l’home que el va anomenar en el càrrec de primer ministre. En cas d’executar-se, la mesura podria desestabil­itzar encara més un país que semblava calmar-se després de la confusió que va seguir a l’assassinat, mentre segueix abocat en una crisi econòmica, política i social.

L’ordre presentada pel fiscal de Port-au-Prince, Bed-Ford Claude, va arribar el mateix dia en què aquest havia demanat a Henry que expliqués per què un sospitós clau en l’assassinat de Moïse li va trucar dues vegades, poques hores després de l’assassinat. “Hi ha prou elements compromete­dors (...) per processar Henry i demanar la seva acusació directa”, va escriure Claude en l’ordre. Ara el jutge del cas té tres mesos per determinar si els fets del cas justifique­n alguna acció.

Robert Fatton, un expert en política haitiana de la Universita­t de Virgínia, va explicar a l’agència AP que hi ha una baralla a dins del govern entre Henry i els qui van donar suport a Moïse. “Tenim una situació molt confusa, una lluita de poder en aquest moment, i veurem qui la guanya”, va dir.

Per la seva part, el primer ministre Henry no ha donat resposta a l’acusació, si bé va afirmar recentment que “els veritables culpables, els autors” de l’assassinat “seran trobats i portats davant la justícia”. Moïse va morir a casa seva durant un atac en el qual també va resultar ferida la seva esposa. Més de 40 sospitosos han estat arrestats arran del cas, inclosos 18 exsoldats colombians.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain