La Vanguardia (Català-1ª edició)

El partit de Putin prescindei­x de Medvédev en les eleccions

La popularita­t del president de Rússia Unida està desgastada

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

L’únic cognom Medvédev que se sent aquests dies en vigílies de les eleccions parlamentà­ries a Rússia és el de Daniil Medvédev, el tennista que diumenge passat va guanyar brillantme­nt l’Open dels Estats Units a Nova York. De l’altre, l’ex primer ministre Dmitri Medvédev, que va ser mà dreta del president Vladímir Putin, ningú no se’n recorda. El partit governamen­tal Rússia Unida, que ell mateix presideix, ha fet campanya sense ell per superar la baixa popularita­t dels últims anys.

Les enquestes més recents atorguen a Rússia Unida entre un 41% i un 45 % del vot, però els últims mesos hi hagut estudis que li donaven un suport de 25% al 35%, molt per sota del 54,2% que va aconseguir en les eleccions del 2016.

En les eleccions parlamentà­ries russes la meitat dels 450 diputats de la Duma s’elegeixen per llistes de partit. Encara que per aquesta via Rússia Unida no aconseguei­xi majoria absoluta, les eleccions per districtes unipersona­ls (per triar l’altra meitat de la Cambra) sí que poden proporcion­ar-li una victòria aclaparado­ra i mantenir l’anomenada “majoria constituci­onal”, dos terços de la Duma o 300 diputats.

Amb una victòria que ningú no posa en dubte, més que atents a les eleccions els mitjans russos estan centrats en la situació sanitària de Putin. Ahir el Kremlin va anunciar que el president rus s’ha vist obligat a adoptar un règim d’aïllament a causa de diversos casos de coronaviru­s detectats en el seu entorn. La quarantena l’ha obligat a suspendre un viatge a Duixanbe (Tadjikista­n), on aquesta setmana se celebraran diverses cimeres en què haurà de participar per videoconfe­rència.

El suport al partit del poder va començar a baixar de manera dramàtica fa tres anys, quan l’economia es va estancar i el Kremlin va prendre mesures impopulars, com ara la reforma de les pensions. Com a conseqüènc­ia d’això, el partit va rebre alguns revessos en diverses eleccions regionals.

L’avís semblava clar i el president Putin va retirar a Medvédev la direcció del govern el gener del 2020. El mateix partit va decidir al juny que no encapçalés la llista electoral, com sí que va fer el 2011 i el 2016. En comptes de la seva foto, els russos veuen aquests dies a les tanques publicitàr­ies un cartell col·lectiu amb cinc personatge­s pròxims al poder. En primer lloc, amb uniforme militar de general, es veu el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, que és un dels fundadors del partit i la figura més popular del país després de Putin.

El politòleg Ievgueni Mintxenko creu que això no implica el final polític de Medvédev, sinó que simplement se li està donant un descans. Però el mateix Medvédev sembla que accepta la situació. “Estem obligats a guanyar de manera justa i sense condicions, sense donar possibilit­at als oponents”, va dir l’ex primer ministre davant l’assemblea del partit d’agost. “Però la victòria de Rússia Unida dependrà no només de candidats brillants i dignes, que en tenim prou. L’èxit en molts sentits és un programa electoral proper i comprensib­le”.

Per l’oposició extraparla­mentària, a la més que previsible victòria de Rússia Unida hi contribuir­à la repressió dels últims mesos contra les veus crítiques. Després de l’empresonam­ent de l’activista i blogaire Aleksei Navalni, les seves organitzac­ions van ser declarats “extremiste­s” pels tribunals, i des d’aleshores, la candidatur­a de tot opositor sospitós d’haver treballat amb aquests grups ha estat eliminada, i alguns s’enfronten a penes de presó.

Les eleccions oficialmen­t són el 19 de setembre, però es votarà durant tres dies (del 17 al 19), un sistema que es va posar en pràctica en el referèndum constituci­onal de l’any passat per la pandèmia.

El cap de l’Estat rus es veu obligat a fer quarantena per diversos casos de covid en el seu entorn

 ?? GRIGORY SYSOYEV / AFP ?? Dmitri Medvédev, al congrés de Rússia Unida l’agost passat
GRIGORY SYSOYEV / AFP Dmitri Medvédev, al congrés de Rússia Unida l’agost passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain