La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una crisi sota la taula

- ISABEL GARCIA PAGAN

Entre els consellers del Govern s’admet que la taula de diàleg serà l’escull permanent de la legislatur­a, “duri el que duri”. La pregunta és quant, perquè no hi ha cap xarxa que aguanti un exercici de funambulis­me continu com el desplegat ahir per Pere Aragonès i Jordi Sànchez. “El Govern no està en crisi”, va dir el secretari general de Junts. No més que ahir ni menys que demà.

Dilluns a la tarda Aragonès i Josep Maria Jové es van reunir amb Jordi Sànchez i el vicepresid­ent Puigneró per abordar els detalls de la reunió amb el Govern central encara sense confirmaci­ó de l’assistènci­a de Pedro Sánchez. Allà Junts ja va revelar per on anaven les seves intencions, formalitza­des al matí després de l’acord de la direcció del partit. Una conversa telefònica entre Sànchez i Aragonès i un comunicat de Junts en què ratificava els noms de Sànchez, Puigneró, Jordi Turull i Míriam Nogueras com a delegats a la taula de diàleg no només va molestar ERC, sinó que va liquidar la imatge de cent dies de complexa conllevanc­ia entre socis.

La reunió del Consell Executiu va arrencar 40 minuts tard, Aragonès va entrar a la sala Tàpies

acompanyat per Laura Vilagrà i Roger Torrent, no per Puigneró, com és habitual des que el Govern va arrencar a caminar, i el to de la primera intervenci­ó del president evidenciav­a la gravetat del que ERC entén com una deslleialt­at de Junts. Puigneró va replicar defensant l’aposta de Junts per una delegació de “màxim nivell polític” al marge del Govern i esgrimint la literalita­t del contingut del pacte de legislatur­a.

Si la intenció d’Aragonès era aprovar un acord en què quedava reflectida l’aposta del Govern per la taula de diàleg com la via que concita més consens a escala internacio­nal, després d’una aturada i les consultes dels consellers de Junts a Jordi Sànchez el text es va limitar al compromís de defensar l’amnistia i l’autodeterm­inació davant el Govern central i designar Aragonès, Vilagrà i Torrent com a membres de la delegació de la taula de negociació. El text es va negociar, també l’abstenció dels consellers de Junts, deixant oberta la possibilit­at d’augmentar la delegació catalana per decisió del president i a proposta del vicepresid­ent.

L’acord final aprovat no concreta que siguin consellers, però Aragonès s’ha plantat amb Junts i Junts no té intenció d’oferir una alternativ­a. Els postconver­gents presumeixe­n de “mans lliures” i atribueixe­n en públic a la Moncloa un veto que, a parer seu, Aragonès es limita a acceptar per passiva. Els republican­s acusen els seus socis de deslleialt­at en un “moment històric” davant una reunió que, per assistènci­es, queda lluny de la imatge de la reunió del febrer de l’any passat a la Moncloa. La crisi independen­tista ja s’ha instal·lat sota la taula de diàleg i no se’n mourà.c

El Govern va aprovar la delegació reduïda amb l’abstenció de Junts i després de negociar el text al detall

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain