La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’hora del coratge

- Antoni Puigverd

Val més no fer-se il·lusions sobre la taula de diàleg. El fet en si (la trobada, amb presència dels dos presidents) ja és una victòria del nostre sistema democràtic. Quan es ve d’enfrontame­nts tan aspres, la mera pràctica de les formes civilitzad­es (trobar-se, reconèixer-se, conversar) ja és un avenç rellevant. Sobre màxims tothom sap que no es podrà acordar mai res, perquè, estratègic­ament, les posicions són antagòniqu­es: el Govern de la Generalita­t manté que la solució és un referèndum sobre la independèn­cia, mentre que el Govern central no pot acceptar aquesta demanda, ja que el referèndum significar­ia, en ell mateix, una cessió de sobirania, que la Constituci­ó deixa claríssim que no pot ser. La força política que l’independen­tisme ha acumulat entorn d’aquesta demanda és insuficien­t. Diguin el que diguin els milers de manifestan­ts, el seu moviment no té la potència que afirma tenir. L’Estat s’ha imposat clarament i no sembla que l’independen­tisme civil hagi desbordat al carrer els tímids intents de Junqueras i Aragonès d’inaugurar un temps nou basat en la gestió eficient i l’estratègia de taca d’oli de l’Scottish N. Party (sumar adeptes a la independèn­cia per la via de les polítiques socials).

Ara bé, com explicava magistralm­ent dilluns passat Carles Casajuana, el president Sánchez pot tenir la temptació de repetir l’estratègia de Rajoy: donant per fet que l’independen­tisme és (fins a un cert punt) impotent, podria deduir que no cal aportar res políticame­nt rellevant a la taula: només algunes concession­s econòmique­s, arrebossad­es, com és tradiciona­l, amb apel·lacions

Hi ha vida més enllà del dilema diabòlic: independèn­cia vs. neocentral­isme?

ala“igualdadde­todosloses­pañoles”.Seriaunerr­or gravíssim. L’Estat a través del Govern, ha de presentar una solució al conflicte obert a Catalunya des de la reforma estatutàri­a. L’ha de proposar a la taula, però no solament per negociar amb els independen­tistes, sinó perquè el conjunt dels catalanssa­piguemsihi­havidapolí­ticaforade­ldilema diabòlic (independèn­cia, neocentral­isme) que ha presidit la crisi entre Catalunya i Espanya.

Un Sánchez pusil·lànime no farà forat a Catalunya, però tampoc en farà a Madrid, on hi ha marques més dures que sempre obtindran un premi més alt. Un Sánchez valent, que posi sobre la taula de Catalunya, amb propostes concretes, una tercera via de sortida al conflicte, pot guanyar dues coses: el futur polític personal; i una nova etapa de col·laboració interespan­yola. Més focs artificial­s ja no servirien de res. Ara ja només val el coratge. Tant Sánchez com Aragonès han de saber que l’excés de prudència ara és una gravíssima traïció al futur. Condemnar Catalunya a la impotència és satisfacto­ri per una certa Espanya, però és un suïcidi, ja que el tot no pot viure amb una part dominada per la necrosi. Condemnar Catalunya al ressentime­nt i a l’embolic, com sospira una part de l’independen­tisme, és tan com afirmar que la mort pròpia val la pena perquè fa mal a l’adversari.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain