La Vanguardia (Català-1ª edició)

Illa evita fer sang i reafirma la recepta de diàleg a Catalunya

Els comuns exigeixen a Aragonès que veti definitiva­ment Junts

- LUIS B. GARCÍA JULIO HURTADO Barcelona

El principal partit de l’oposició va evitar fer sang ahir de les desavinenc­es entre els socis del Govern per l’alineació que ha d’assistir avui a la taula de diàleg amb l’Executiu central. El PSC es va limitar a reafirmar la necessitat que hi hagi diàleg, també entre catalans, i un “govern efectiu que governi”, mentre que els comuns van exercir de veu de la consciènci­a del president, etzibant-li un nosaltres ja ho vam dir, i Ciutadans va tirar del seu temperamen­t habitual per qualificar de “disbarat” tot el que ha passat.

Els socialiste­s creuen que no cal tirar sal a la ferida, sobretot enmig d’una “carnisseri­a”, però el líder del PSC, Salvador Illa, va comparèixe­r d’urgència després de l’anunci de Pere Aragonès d’excloure els dirigents de Junts designats per formar part de la taula de diàleg, i va secundar el president en l’argument que el conclave ha de ser entre governs, tot i que també va ironitzar quan va afirmar que el grau de cohesió de l’Executiu “és el que és”.

“Des del principi se sabia que era una taula entre governs”, va insistir Illa, que va mirar de desplaçar el focus de les “desavinenc­es” existents al si del Govern per situar-lo en la conclusió que extreu d’aquest xoc: que “hi ha pluralitat de punts de vista” a Catalunya que fan “més necessari que mai un diàleg entre governs, però també entre catalans”, la recepta que defensa alhora que la taula entre governs que es reprèn avui i que està entossudit que tiri endavant.

Illa creu que el diàleg “dins de Catalunya”

l’hauria de liderar el mateix Aragonès, però davant la seva negativa a convocar aquest fòrum va deixar entreveure que té un pla per fer que aquesta trobada es dugui a terme. “Estem treballant en vies perquè s’obri pas”, va assenyalar el líder del PSC, convençut que és “com el curs d’un riu que es veu obstruït però que sempre troba la manera de fer via cap al mar”.

Per al cap de l’oposició, “el diàleg és l’únic camí”, i l’última crisi al Govern deixa “la conseqüènc­ia òbvia que Catalunya necessita un govern efectiu i que governi”. Però Illa es va entossudir a “no afegir llenya al foc” i aprofitar-se de la deslleialt­at que Aragonès ja va retreure al seu soci de govern al matí, i es va afanyar a mostrar-se “constructi­u” i adoptar una “mirada llarga”, més enllà de l’enfrontame­nt entre ERC i Junts. “M’interessa girar full i que els catalans puguem aprofitar els reptes que s’obren”, per exemple, amb l’arribada dels fons europeus, va esmentar.

Per la seva part, els comuns es van endinsar en la fractura per alliçonar ERC: si vol avançar pel diàleg, “no es pot fer amb Junts”. La líder parlamentà­ria d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, va exigir al president que retiri l’oferta que Junts reverteixi la seva decisió i que la formació “quedi fora de definitiva­ment de la taula de diàleg”. Per a Albiach, aquesta és l’única manera de “protegir el diàleg”, perquè “no pot avançar amb els que volen dinamitar-lo contínuame­nt”. “Nosaltres ho sabíem, però ERC no se n’ha adonat fins avui”, va il·lustrar.

Més aspres es van mostrar Ciutadans i PP. El portaveu de la formació liberal, Nacho Martín Blanco, va recriminar el “disbarat” i va arremetre contra el “dream team separatist­a” proposat per Junts per a la taula, que va considerar una “provocació” per tal com l’integren “dos condemnats per delictes gravíssims com la sedició”, amb referència a Jordi Sànchez i Jordi Turull. I Alejandro Fernández va repartir culpes entre els socis del Govern: “Són el mateix. Fa anys que teatralitz­en les seves disputes, però tot respon a la seva sensació d’impotència”.c

Des del principi se sabia que aquesta era una taula de diàleg entre governs” Salvador Illa President del grup del PSC

Amb Junts no es pot anar ni a la cantonada; nosaltres ho sabíem, però ERC no se n’ha adonat fins avui” Jéssica Albiach Presidenta del grup dels comuns

És una provocació i un disbarat enviar a la taula dos condemnats per delictes gravíssims” Nacho Martín Blanco Portaveu de Ciutadans

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? El líder de l’oposició, Salvador Illa, a la roda de premsa d’ahir al Parlament
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE El líder de l’oposició, Salvador Illa, a la roda de premsa d’ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain