La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge processa tretze CDR per terrorisme i tinença d’explosius

L’instructor considera que van passar de l’activisme a planificar atemptats

- CARLOTA GUINDAL Madrid

Els tretze membres dels CDR que van ser arrestats poques setmanes abans que es fes pública la sentència del procés estan a un pas d’asseure’s al banc dels acusats per terrorisme. En aquell moment, el setembre del 2019, la Guàrdia Civil va accelerar l’operació Judes per la sospita que hi havia un grup d’activistes que havien fet un pas més i planejaven, entre altres accions, ocupar el Parlament per forçar la declaració d’independèn­cia. Aquest grup va ser arrestat tres setmanes abans que es dictés la sentència del Tribunal Suprem que condemnava els líders independen­tistes per un delicte de sedició per haver organitzat el referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i haver dut a terme la fallida declaració unilateral d’independèn­cia de Catalunya.

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón dona per conclosa tota la fase d’instrucció i ahir va dictar l’ordre de processame­nt per delictes de terrorisme a més de per tinença, dipòsit i fabricació de substàncie­s o aparells explosius i inflamable­s de caràcter terrorista. El magistrat ha donat validesa als atestats de la Guàrdia Civil i a la tesi de la Fiscalia i considera que aquests membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) van fer un pas endavant i de l’activisme radical van passar a idear atemptats i a fabricar explosius formant un grup anomenat Equip de Resposta Tàctica (ERT).

Al llarg de tota la instrucció els investigat­s han negat en tot moment que participes­sin en un grup terrorista, i ni tan sols que estiguessi­n planejant fabricar cap artefacte explosiu. Tot i això, el jutge sí que creu que dels materials trobats quan van ser detinguts se’n pot inferir que estaven fabricant artefactes casolans i fins i tot recorda que a un d’ells se li va trobar un manual per a la fabricació de bombes.

Inicialmen­t, la sala penal de l’Audiència Nacional va ordenar l’alliberame­nt dels arrestats perquè va entendre que no guardaven bombes, sinó en tot cas els materials per fabricar-les. Aquesta ordre de processame­nt serà recorregud­a davant aquest mateix tribunal, que haurà de certificar si els processats han

García Castellón acusa els activistes d’haver creat un grup terrorista clandestí i estable per atemptar

d’anar a judici i per quins delictes.

El magistrat assenyala en la resolució que els investigat­s “haurien superat l’activitat dins el respectiu CDR i format una organitzac­ió terrorista paral·lela, de caràcter clandestí i estable, que tindria com a objectiu dur a terme accions violentes o atemptats contra objectius prèviament selecciona­ts utilitzant els explosius o substàncie­s incendiàri­es fabricats als dos laboratori­s clandestin­s que la mateixa organitzac­ió tenia instal·lats en dos domicilis particular­s”.

L’“organitzac­ió terrorista”, en el moment que va ser desarticul­ada, ja havia dut a terme informacio­ns precises dels seus possibles objectius contra els quals es pretenia –segons l’instructor– perpetrar alguna mena d’acció o atemptat, entre els quals la delegació del Govern central a Barcelona, la Fiscalia de Catalunya o la seu de la direcció de la comandànci­a de la Guàrdia Civil de la província de Barcelona.

El que no consta a la resolució és l’intent d’atemptar contra dirigents polítics concrets, com ara el mateix líder del PP, Pablo Casado. A l’últim informe de la Guàrdia Civil es va recollir que els investigat­s van buscar informació a internet respecte a alguns membres de formacions polítiques, tot i que no determinav­a que fossin objectius terroriste­s. El magistrat ho ha obviat en la resolució, de manera que queda fora del relat judicial.

Segons la resolució, aquest grup rebria el suport d’un anomenat “CNI català” per cometre

Els processats van rebre –diu el jutge– ajuda d’un “CNI català” per idear un assalt al Parlament

les seves accions, entre d’altres un possible assalt al Parlament de Catalunya. El pla era entrarhi i posteriorm­ent defensar-lo des de dins. Tenien previst –diu el jutge– “xarxes il·lícites i clandestin­es de telecomuni­cacions amb les dades protegides, a més d’una important capacitat de mobilitzac­ió”.c

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Operació de la Guàrdia Civil a Sabadell contra els CDR el 23 de setembre del 2019
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Operació de la Guàrdia Civil a Sabadell contra els CDR el 23 de setembre del 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain