La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’elecció rectoral

- Norbert Bilbeny

Hi haurà nova llei d’universita­ts. Tres coses avui les col·lapsen: mal finançamen­t, vell sistema de govern i poca autonomia per a les titulacion­s i el professora­t. Però en tots els fronts, dins de la piràmide università­ria, està implicada l’elecció de rector o rectora.

Alguna cosa hi ha de canviar per a un millor govern i rendiment de la universita­t. L’elecció depèn avui del combat entre candidats i d’un semisufrag­i universal entre tots els universita­ris. Una junta electoral aprova les candidatur­es i controla el procés d’elecció, a la pràctica similar al de la competició entre partits. Cada equip rivalitza amb els altres i no s’estalvien recursos i de vegades ardits més propis de la confrontac­ió política. Així, l’executòria del futur rector o rectora queda limitada tant per l’equip que s’ha compromès amb ell o ella com per certa divisió creada en la comunitat. Aquest model no és el més convenient per a una organitzac­ió profession­al del coneixemen­t com és la universita­t, que aspira a l’excel·lència i es deu a la societat.

Sense grans canvis, l’elecció del rectorat hauria de dependre del previ lliurament d’un programa de govern al consell social de la institució, que el validarà després d’un informe propi favorable, desestiman­t candidatur­es sense un pla coherent i viable sobre la docència, la investigac­ió, l’organitzac­ió i la projecció de la universita­t. No s’hi val, per guanyar, amb la simpatia o de vegades demagògia. Així mateix, n’hi ha d’haver prou amb la presentaci­ó del candidat més un o dos acompanyan­ts, no tants com avui s’han de buscar per motius electorals. Així, la candidatur­a guanyadora tindrà llibertat per escollir els millors adjunts.

En tercer lloc, es necessita una junta independen­t per vetllar pel procés electoral, amb igualtat de recursos entre els aspirants i sense estratagem­es aliens a l’acadèmic. Fora d’això, el vot del professora­t hauria de ser el decisiu, ja que d’aquest col·lectiu, no ens enganyem, depèn abans que res el valor d’una universita­t. Això no és una empresa ni el Parlament.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain