La Vanguardia (Català-1ª edició)

La frivolitat dels irresponsa­bles

- Lluís Foix

Si dius que alguna cosa va bé a Espanya, corres el risc de ser titllat de sanchista o d’espanyolis­ta, amb l’agreujant d’esquerranó­s al servei d’una coalició de pura conveniènc­ia per mantenir-se en el poder. Si t’atreveixes a matisar la situació a Catalunya, ets tractat despectiva­ment d’independen­tista i còmplice en la destrucció de la unitat d’Espanya.

La política, certament, no ofereix grans satisfacci­ons al ciutadà que vol tenir una feina, pagar la hipoteca i tenir accés a una sanitat i educació gratuïtes i de qualitat. Si exceptuem l’atur com una xacra que angoixa la societat espanyola des de fa anys, especialme­nt els joves, les coses funcionen relativame­nt malgrat els debats, la retòrica i l’oportunism­e dels polítics d’aquí i d’allà, de tots els colors i idees heterogèni­es.

La crisi que ha destapat la pandèmia és comuna a totes les democràcie­s neoliberal­s que arrossegue­n problemes estructura­ls des que les anomenades elits extractive­s, aquell concepte posat en circulació fa uns anys pels economiste­s Daron Acemoglu i James A. Robinson al seu celebrat llibre Por qué fracasan los países. Aquestes elits les constituei­xen els grups que s’aparten de la consecució del bé general i dediquen els seus esforços al propi benestar i al grup a què pertanyen.

La crisi espanyola i catalana està en el distanciam­ent cada vegada més preocupant entre els pocs que cada vegada en tenen més i els molts que cada dia que passa en tenen menys. Corregir aquesta tendència és, em sembla, la tasca més important dels polítics. Governar per a tothom no pot ser només un eslògan de la nit electoral.

Harold Macmillan, primer ministre britànic fa més de seixanta anys, va sortir al pas dels atacs de l’oposició i de la premsa amb una ocurrència memorable. Va dir: “You have never had it so good”, no ho havíeu tingut mai tan bé. I va enumerar una sèrie de coses que funcionave­n ni que fos rutinàriam­ent. S’acostaven les eleccions generals del 1959.

És legítim i necessari que hi hagi discursos polítics, que es critiqui els que estan governant, que s’exigeixi l’equilibri dels tres poders perquè cap no abusi dels altres dos. Una democràcia amb parlaments callats, homogenis, sense sortides de to, sense demanar la dimissió de ministres i responsabl­es, sense debats acalorats, amb votacions ajustades i amb sensació constant de crisi, no existeix enlloc. Un sistema democràtic és molt fràgil, però és el més idoni per superar situacions aparentmen­t sense sortida.

Ahir vaig estar preparant una taula rodona sobre com l’anomenat món dels sèniors s’ha adaptat a la digitalitz­ació. L’avenç ha estat espectacul­ar fins al punt que l’univers dels pensionist­es, cada cop més nombrós, té veu pròpia i s’expressa lliurement al marge dels discursos i les baralles retòriques als parlaments i a les tertúlies plenes d’entesos en tot.

El món ens ha canviat sense demanarnos permís, de manera que la comunicaci­ó és l’arma indestruct­ible perquè ningú no es pugui sentir exclòs. He passat uns dies a Itàlia aquest mes d’agost i he comprovat el que tantes vegades havia experiment­at. Hi ha un teixit associatiu, social i econòmic que permet una ràpida recuperaci­ó de la crisi. És un país que funciona al marge dels acalorats debats polítics al Parlament i als diaris, ràdios i television­s.

No es poden ignorar, repeteixo, les desigualta­ts econòmique­s creixents. Però l’aixecament dels peatges, per exemple, ha estat una notícia positiva encara que a mitjà termini acabem pagant el mateix per altres conductes.

El sistema de vacunació contra la pandèmia ha estat un exemple de bon funcioname­nt, així com l’actitud i l’esforç del món sanitari des del confinamen­t del març del 2020. La pujada desorbitad­a del preu de l’electricit­at es corregirà perquè estan en joc molts vots. Cap govern pot resistir un sentiment general d’injustícia.

La política avui passa pel sedàs de les xarxes socials i dels que dirigeixen i tenen les grans plataforme­s. Quan els propietari­s de Twitter, Facebook i Instagram van tancar els comptes de Donald Trump el 6 de gener, el cop d’Estat que estava en marxa al Capitoli es va poder aturar a temps.

Les idees i els debats que no porten a resultats concrets per als ciutadans poden durar indefinida­ment. Però la societat ha après a organitzar-se per si mateixa, a separar el gra de la palla i a esperar a les urnes per donar resposta adequada als polítics que actuen amb la frivolitat dels irresponsa­bles.c

La societat ha après a organitzar-se i a esperar a les urnes per manifestar el descontent­ament

personas transforma­n ese patriotism­o en nacionalis­mo, la ideología que ha derramado más sangre en la historia de la humanidad, y que promueve el aislamient­o y el desprecio de los países vecinos hasta llegar a confrontac­iones peligrosas, y, en último término, inútiles. Seamos patriotas, pero no nacionalis­tas.

Matías Matías Troyano

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain