La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Suprem obre la porta al passi covid a tot Espanya i l’avala a Galícia

Cap tribunal no havia acceptat que s’exigeixi la vacunació per accedir al lleure

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Després de diversos pronunciam­ents en contra per part de tribunals de justícia regionals, el passaport covid s’obre pas a Espanya amb una sentència del Tribunal Suprem que el considera una mesura idònia, necessària i proporcion­ada. El Tribunal Suprem ha autoritzat l’obligació d’exhibir el certificat als establimen­ts de restauraci­ó i lleure de Galícia, una iniciativa acordada per la Xunta a l’agost, però que no va ser avalada pel Tribunal Superior de Justícia de la comunitat. Els magistrats estimen que el benefici, en forma de reducció significat­iva dels contagis, és molt superior al “sacrifici que comporta l’exigència de presentar la documentac­ió per a l’accés al local”. Així, els clients accediran als locals prèvia presentaci­ó de certificat de vacunació, prova diagnòstic­a recent o acreditaci­ó que han superat la covid.

A més, el Suprem conclou que la mesura resulta “necessària, idònia i proporcion­ada per aconseguir la finalitat perseguida” en llocs de lleure que “no permeten l’ús constant i permanent de la mascareta, que necessària­ment ha de retirar-se per menjar i per beure”.

El Suprem aprecia que pot existir només una tènue limitació dels drets a la igualtat perquè no es discrimina entre els que estan vacunats i els que no en poder optar per diverses opcions (recorda que qui no desitgi mostrar un certificat vacunal pot aportar un test) o la intimitat a favor del dret fonamental a la vida i de l’“interès general de tots a sobreviure en aquestes gravíssime­s circumstàn­cies. És cert que es tracta d’una informació mèdica, però les connotacio­ns que imposa la situació de pandèmia, el caràcter massiu de la vacunació i la solidarita­t que comporta la protecció i ajuda entre tots, devalua la preeminènc­ia de la intimitat en aquest cas”, argumenta.

Així mateix, la decisió descarta que el passi covid signifiqui una vulneració del dret fonamental de la protecció de les dades personals al tractar-se d’una simple exhibició del document sense que el seu contingut pugui ser arxivat o tractat informàtic­ament pels establimen­ts.

Cal recordar que aquest mateix Alt Tribunal no va avalar un recurs d’Andalusia sobre el passi covid, però la sentència argumenta que en el cas andalús aquesta comunitat no havia justificat la necessitat de la mesura, que pretenia aplicar al conjunt del territori amb independèn­cia de la situació epidemiolò­gica de cada municipi.

En el cas de Galícia, el Suprem té en compte que s’estableix un mapa d’incidència de la pandèmia amb diversos nivells de restricció i que es tracta d’una mesura temporal i ajustable territoria­lment. Un dels magistrats discrepa de la resolució perquè entén que el passi covid afecta els drets d’igualtat i intimitat de forma “severa, extensa i intensa”, i no lleu com sosté el Tribunal.c

La decisió creu que la mesura és oportuna en llocs que “no permeten l’ús constant de la mascareta”

 ?? GOVERN DE CANTÀBRIA / EP ?? A Galícia l’hostaleria podrà exigir el certificat covid com ja passa a França i Itàlia
GOVERN DE CANTÀBRIA / EP A Galícia l’hostaleria podrà exigir el certificat covid com ja passa a França i Itàlia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain