La Vanguardia (Català-1ª edició)

Londres gira el full de la pandèmia

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

El pla A del Govern Johnson és confiar que les vacunes frenin el coronaviru­s. El pla B, tornar a recórrer al teletrebal­l, els passaports d’immunitat i les mascaretes, però només si els hospitals de la sanitat pública (NHS) es veuen desbordats.

Després d’irritar bona part del Partit Conservado­r amb pujades d’impostos per desbloquej­ar les cues d’operacions pendents i pal·liar el problema de l’assistènci­a social a la gent gran, Johnson ha anunciat la derogació de totes les lleis relacionad­es amb l’estat d’emergència per la pandèmia, que permetien al Govern restringir les llibertats d’una manera excepciona­l, excepte la possibilit­at d’ordenar confinamen­ts i obligar les persones infectades a sotmetre’s a quarantena. Londres ha girat full completame­nt. La immensa majoria de botigues ja no demanen l’ús de la mascareta, i els seus empleats no la porten. L’ús del tapaboques és fifty-fifty al transport públic, però en qualsevol cas és un requerimen­t que ningú no s’encarrega d’aplicar. Els policies porten la boca i el nas al descobert.

Tota la fe en les vacunes. A partir de la setmana que ve s’oferirà un reforç als més grans de 50 anys, començant pels de més edat i els més vulnerable­s (amb Pfizer o Moderna, i sis mesos després d’haver rebut la segona dosi). La immunitzac­ió dels nens d’entre 12 i 15 anys es farà efectiva a les escoles, amb l’autoritzac­ió prèvia dels pares. Les autoritats continuara­n intentant persuadir el major nombre possible de joves, tot i que l’amenaça d’exigir un passaport per accedir a clubs nocturns i discoteque­s ha estat retirada.

Si a l’hivern les coses es posessin pitjor del previst i la pressió sobre els hospitals fos insostenib­le, el Govern exigiria els certificat­s d’immunitat no només per al lleure nocturn sinó també per a concerts i esdevenime­nts en interiors amb més de 400 persones, i amb més de 10.000 en espais oberts (la majoria de partits de futbol i rugbi). Seria un últim recurs, atesa la ferotge oposició d’un ampli sector del Partit Conservado­r que veu la mesura discrimina­tòria i antilibera­l.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain