La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 6% de la població università­ria són estudiants de més de 50 anys

Uns 18.000 estudiants cursen programes sènior en 17 universita­ts de la Xarxa Vives

- MAYTE RIUS Barcelona

L’alumnat sènior de les universita­ts de Catalunya, la Comunitat Valenciana, les Balears i Andorra ha crescut de manera significat­iva els últims anys i ja suposa un 6% de la població università­ria. Es tracta d’un col·lectiu de 18.000 persones més grans de 50 anys, integrat majoritàri­ament per dones (un 67%), dels quals sis de cada deu ja tenien estudis universita­ris previs i es matriculen en aquests programes formatius pels beneficis físics, socials i emocionals que els hi reporten.

Així es desprèn de la investigac­ió duta a terme per la Xarxa Vives d’universita­ts i la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL) entre els alumnes dels programes sènior de 17 universita­ts per conèixer l’impacte social d’aquestes iniciative­s sobre els seus participan­ts. Segons Montserrat Garcia-Oliva, especialis­ta en gerontolog­ia i autora principal de l’informe, la investigac­ió evidencia que la formació università­ria impacta de manera positiva en la salut física i psíquica d’aquestes persones, ajuda a trencar mites i estereotip­s edatistes sobre les persones grans (com que són poc flexibles, improducti­ves, senils, sense interessos ni preocupaci­ons...) i promou un envellimen­t actiu perquè els amplia la vida

L’edat mitjana dels alumnes sènior se situa en 68 anys, i dos de cada tres són dones

social i cultural.

L’estudi posa de manifest, sobretot, els efectes positius d’aquests programes en les dones de més edat, que majoritàri­ament tenen poca formació prèvia perquè tradiciona­lment tenien menys oportunita­ts d’anar a la universita­t i han centrat la seva vida en la cura dels fills i les tasques domèstique­s. “Per a aquestes dones, aquests programes per estudiar a la universita­t suposen alliberar-se dels mandats de gènere imposats socialment i milloren molt la seva autoestima i les seves relacions socials i culturals”, explica GarciaOliv­a.

L’edat mitjana de l’universita­ri sènior són 68 anys, i més de la meitat del col·lectiu se situa en la franja entre 60 i 69 anys. Majoritàri­ament estan jubilats, tot i que hi ha alguna persona a l’atur o que encara treballa.

Segons els estudiants enquestats, anar a la universita­t els ajuda a vèncer pors i complexos, a reduir sentiments d’ansietat o depressius, a superar situacions vitals traumàtiqu­es (malaltia, pèrdua d’algun familiar, viduïtat...), a millorar la seva capacitat intel·lectual i de memòria, a ser més tolerants, més receptius a les noves tecnologie­s i a augmentar les relacions, sobretot intergener­acionals.

A més, emfatitzen els autors de l’estudi, la participac­ió dels sènior també té beneficis per a la comunitat università­ria, ja que amplien la diversitat social, contribuei­xen amb la seva experiènci­a, dinamitzen les activitats i acosten la universita­t a la societat.

Malgrat que la pandèmia i l’obligada migració a la formació università­ria en línia va buidar bastant les aules d’alumnes sènior, ara que les classes tornen a ser presencial­s, els responsabl­es de les universita­ts han detectat un augment de les matrícules que fa preveure que la xifra d’alumnes del curs 2021-2022 pot acabar superant les estadístiq­ues prepandèmi­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain