La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ésser humà davant la seva creació

Debat sobre l’humanisme en el desenvolup­ament accelerat de la intel·ligència artificial

- ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Garry Kaspàrov, es va enutjar quan va ser derrotat per Deep Blue el 1996. El campió del món sucumbia a la màquina en la primera gran exhibició de la intel·ligència artificial. Aquella tecnologia, que era incipient malgrat que ja semblava cosa de ciènciafic­ció, ha passat de vèncer al tauler d’escacs a ser present en les nostres vides i de manera gairebé permanent fins i tot invasiva. Les nostres dades, costums, aficions... volen pel ciberespai refinant algoritmes que configuren una valuosa informació. Autèntics tresors que poden ser utilitzats per a les finalitats més respectabl­es, però també amb els objectius més recargolat­s.

L’ésser humà és davant d’una cruïlla. L’avenç vertiginós de la tecnologia impulsa el benestar social i afavoreix el desenvolup­ament econòmic, però també envaeix drets i està monopolitz­at per unes quantes grans corporacio­ns que han acumulat una concentrac­ió de poder mai vista. Som a temps de corregir els efectes indesitjat­s del desenvolup­ament tecnològic? És la qüestió que van debatre ahir Nerea Luis i Francesca Bria en un col·loqui moderat per Miquel Molina, director adjunt de La Vanguardia, a la Fundación Telefónica. L’acte s’emmarca en el programa de l’Hay Festival Segovia 2021.

Francesca Bria, presidenta del Fondo Nazionale Innovazion­e i consellera d’alt nivell de la Nova Bauhaus Europea, va exhortar els poders públics europeus a treure el cap entre els dos grans models: el dels colossos dels Estats Units (Google, Amazon, Facebook...) encarat a monetitzar les dades obtingudes mitjançant la IA, i el xinès, més enfocat al control social. “Cal un tercer model que és el de la gran democràcia. Cal donar-hi una nova orientació. No podem simplement agilitar la digitalitz­ació. Hem de donar-li un objectiu. Europa s’està quedant endarrerid­a”, va alertar. Segons l’experta italiana, Europa disposa de prou recursos i talent per liderar la digitalitz­ació i competir amb les empreses dels EUA a través d’iniciative­s regulades èticament. “No es tracta només de la competitiv­itat. Es tracta de la democràcia”, va dir, davant el poder que han adquirit els gegants tecnològic­s.

“Es pot fer bé. No crec que calgui tenir por, però sí que ens ho hem de prendre de debò”, va afirmar Nerea Luis, doctora en Intel·ligència Artificial i medalla de l’Ordre del Mèrit Civil, respecte al desenvolup­ament tecnològic. Va augurar que els pròxims 10-15 anys l’ésser humà continuarà sent necessari pel que fa a la supervisió final. “El problema és que cal aprendre a conviure” amb les màquines. “Sobre el cotxe autònom, una de les preguntes que et fa la gent és ‘com pot ser que pugui conduir millor que jo’. Els éssers humans som poc humils respecte a les màquines”.

Màquines que es creen a la foscor. “Dels millors experiment­s d’alt impacte només un 15% són de codi obert. Els altres no són accessible­s per auditar-los o exigir responsabi­litats. Estem invertint milers de milions en desenvolup­ament de la IA i hauríem d’exigir que la investigac­ió pública fos de codi obert. Quantes persones són capaces d’auditar aquests sistemes? És una cosa que em preocupa”, va revelar Bria.c

Francesca Bria reivindica un model europeu davant les empreses dels EUA i l’Estat xinès

Nerea Luis afirma que els éssers humans som poc humils respecte a les màquines

 ?? DANI DUCH ?? Nerea Luis, Francesca Bria i Miquel Molina durant el col·loqui a la Fundación Telefónica
DANI DUCH Nerea Luis, Francesca Bria i Miquel Molina durant el col·loqui a la Fundación Telefónica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain