La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Síndic insta a tancar centres d’educació especial per la inclusivit­at

- CARINA FARRERAS Barcelona

El Síndic de Greuges considera que el sistema educatiu necessita un estímul per esperonar la veritable inclusió de tot l’alumnat a les escoles ordinàries, deixant els centres d’educació especial com a proveïdors de recursos, tal com recull el decret de l’escola inclusiva, aprovat el 2017, sense memòria econòmica ni desenvolup­ament posterior.

Però el problema de la inclusivit­at, que tots els alumnes siguin atesos igual, no resideix en els recursos, entén el defensor al seu informe, o no només en els recursos, sinó en la mirada de tota la comunitat educativa cap a la diversitat: professors, psicòlegs i pares. La inclusivit­at significa escolaritz­ar la major part d’alumnes en el sistema ordinari. Ensenyar proposant exercicis de terra baix i sostre alt, això és, que estiguin a l’abast de tots, en comptes de tractar els que es queden enrere per alguna discapacit­at en un apart. “Bona part del professora­t encara no ha fet el canvi cultural que comporta una veritable educació inclusiva”, dictamina el síndic Rafael Ribó, que subratlla també la resistènci­a de les famílies a anar a centres ordinaris.

A l’informe L’educació inclusiva a Catalunya, elaborat en el marc del Pacte contra la segregació escolar, Ribó recomana un cop d’esperó per reactivar el decret: tancar centres d’educació especial, fixant-se la meta de passar un 70% del seu alumnat a les escoles ordinàries, més finançamen­t i formació a professors, entre altres propostes.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain