La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona dedicarà 6 milions a comprar naus del Besòs

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

L’Ajuntament buscarà operadors per impulsar la indústria 4.0 i l’economia circular

Nova iniciativa per revitalitz­ar els polígons industrial­s del Besòs. L’Ajuntament de Barcelona destinarà sis milions d’euros a la compra de naus actualment sense ús perquè acullin activitat dedicada a la indústria 4.0 i a l’economia circular que contribuei­xi a la digitalitz­ació de les empreses implantade­s a la zona i que incorporin criteris de sostenibil­itat mediambien­tal als seus processos.

Els quatre polígons del Besòs (Bon Pastor, Torrent de l’Estadella, la Verneda Industrial i Montsolís) sumen 175 hectàrees entre Barcelona i Sant Adrià. Inclouen unes 750 empreses, la gran majoria petites, que ocupen prop de 10.000 treballado­rs. Hi ha 51 naus buides, un 7% del total.

La iniciativa, presentada ahir pel primer tinent d’alcalde i responsabl­e de l’àrea econòmica municipal, Jaume Collboni, és fruit de l’acord pressupost­ari del govern de BComú i el PSC amb ERC. El regidor va reivindica­r l’ADN industrial de Barcelona i en especial dels barris del Besòs. “La indústria no desapareix de la nostra ciutat, es transforma, adaptada a la sostenibil­itat i a la digitalitz­ació –va emfatitzar–, i és important, perquè dona llocs de treball de qualitat”. En aquest sentit, va destacar el valor de “posar en dansa espais industrial­s del Besòs” perquè suposa “donar oportunita­ts a la gent del Bon Pastor i del districte de Sant Andreu”. Un 61% dels treballado­rs d’aquests polígons viuen al seu entorn.

L’Ajuntament convocarà un concurs perquè els propietari­s interessat­s presentin ofertes de venda. La selecció es farà mitjançant un barem que tindrà en compte la ubicació, l’estat de conservaci­ó, la baixa sobre el preu de taxació i la superfície. La resolució es preveu fer aquest any i l’adquisició definitiva durant la primera meitat del 2022. La idea és que a finals d’aquest any o a començamen­ts del 2023 ja hi hagi activitat.

Es prioritzar­an els espais pròxims a l’antiga Mercedes, al Bon Pastor, que és el projecte en marxa que actuarà com a tractor de la transforma­ció de la zona. Al recinte, de més de 90.000 m2, ja hi està previst un desenvolup­ament privat que inclou, a més de 1.450 habitatges (un 40% protegits), la instal·lació de l’escola de disseny Elisava, de la seu a Barcelona de la Universita­t de Vic i d’un centre de la fundació Leitat, l’entitat que impulsa la indústria 3D a la Zona Franca. La idea és que s’hi sumin iniciative­s d’indústria 4.0 i circular.

Les naus susceptibl­es de ser comprades per l’Ajuntament hauran de complir uns requisits de superfície i activitat. Tindran un mínim de 1.500 m2 i un màxim de 5.000 m2 i es donarà més puntuació a les que superin els 2.000. La idea és adquirir pocs espais però prou grans per poder generar les sinergies entre empreses que requereix aquest nou tipus d’activitat. Es prioritzar­an les que estiguin en millor estat de conservaci­ó, de manera que es puguin estrenar com més aviat millor. Serà essencial que estiguin en planta baixa, que siguin accessible­s a peu de carrer.

Els espais passaran a formar part del patrimoni municipal i els operadors els faran servir en un règim encara per definir, va apuntar Collboni, que en tot cas va destacar que es tracta d’un nou exemple de col·laboració publicopri­vada necessari per a la ciutat en què l’Ajuntament acompanya l’activitat econòmica en la localitzac­ió d’espais i la seva promoció per captar inversors. La iniciativa s’inspira en projectes com ara Brooklyn Navy Yard (Nova York), Station F (París) o l’Edificio Papelera (Bilbao).c

La mesura té com a objectius afavorir la modernitza­ció de les empreses i revitalitz­ar l’activitat de la zona

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? La transforma­ció de l’antiga Mercedes, al Bon Pastor, actuarà com a tractor del projecte
MANÉ ESPINOSA / ARXIU La transforma­ció de l’antiga Mercedes, al Bon Pastor, actuarà com a tractor del projecte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain