La Vanguardia (Català-1ª edició)

El teletrebal­l repunta l’interès dels estrangers per Barcelona

- SARA SANS Barcelona

Lluny d’empitjorar la seva percepció, la pandèmia, i amb aquesta l’acceleraci­ó de la transició digital i la irrupció del teletrebal­l, han obert noves oportunita­ts per consolidar la ciutat com una de les que més interès desperta internacio­nalment per instal·lar-s’hi a viure. La cinquena edició de l’Internatio­nal Talent Monitor (ITM), l’enquesta que cada dos anys fa Barcelona Global per prendre el pols a empresaris, investigad­ors i emprenedor­s estrangers que ja han triat la ciutat, consolida dues bones percepcion­s –qualitat de vida i connectivi­tat– i denota, una vegada més, que Barcelona perd competitiv­itat per una fiscalitat molt més alta que altres ciutats, per una burocràcia lenta i inoperant i per la situació política.

“En global, l’atractiu de Barcelona es manté i millora”, destaca Aurora Catà, presidenta d’aquesta associació. Amb més de mil entreviste­s de 88 preguntes cada una i un historial de cinc edicions, el Talent Monitor permet dibuixar tendències. Els aspectes millor i pitjor valorats no han canviat excessivam­ent durant els últims anys. A dalt de la llista, i en plena discussió sobre l’ampliació de l’aeroport, la connectivi­tat de Barcelona guanya punts i és l’aspecte més ben valorat, seguit pel transport públic de la ciutat i la percepció en global de bona qualitat de vida. També l’oferta cultural i educativa, l’atenció sanitària (tant pública com privada) passen la prova. Tots aquests indicadors pugen nota, mentre que els més mal valorats continuen en caiguda.

La pitjor considerac­ió se l’emporta la situació política, que els expatriats van valorar en 3,5 sobre 7 el 2017 (l’enquesta es va fer durant la primavera d’aquell any), va passar a un 2,6 el 2019 i es manté al mateix punt, enquistada.

Els indicadors que clarament baixen són els referents als processos administra­tius (de 3,3 a 2,9) i el sistema legal i d’impostos i també les condicions salarials. “Els estrangers no entenen, per exemple, l’impost sobre la renda o sobre el seu patrimoni, que consideren que ja està tributat i que ens resta competitiv­itat respecte a altres ciutats com Lisboa, Milà, Amsterdam o Madrid”, va explicar ahir Mateu Hernández, director executiu de Barcelona Global.

L’ITM, en la realitzaci­ó del qual participa BancSabade­ll, serveix a Barcelona Global “per definir polítiques i pressionar les administra­cions públiques en aquests temes de fiscalitat, dels tràmits, l’educació o la manera com la ciutat acull aquests internacio­nals”, va apuntar Catà.

Fa dos anys l’entitat va proposar obrir una Talent Gate, una oficina on aquests profession­als estrangers poguessin centralitz­ar tots els tràmits. “L’Ajuntament va fer un primer pas obrint una oficina virtual, en què es pot centralitz­ar tota la informació i des d’on es poden fer algunes tramitacio­ns, però hem continuat reclamant una oficina presencial”, va explicar Hernández. Una de les gestions que comporten més problemes és la del NIE, que depèn del Govern

Per atreure més talent, Barcelona Global insta l’Administra­ció a alleugerir la burocràcia i millorar la fiscalitat

La situació política s’enquista com el punt més mal valorat pels profession­als internacio­nals

La bona connectivi­tat de la ciutat i la qualitat de vida es consoliden com a principals reclams

central. Després de diverses reunions entre administra­cions, l’oficina presencial podria ser una realitat “d’aquí a unes setmanes”, va apuntar Hernández.

A més del potencial de Barcelona per acollir més ciutadans internacio­nals, els que ja resideixen a la ciutat identifiqu­en que els sectors amb més oportunita­ts són l’ecosistema start-up, la tecnologia informàtic­a i de software, la salut, la investigac­ió, el sector biotecnolò­gic i l’educació. I, com a conseqüènc­ia de les seves inquietuds, Barcelona Global ha dut a terme altres accions, com presentar al·legacions a l’avantproje­cte de llei de Foment de l’Ecosistema de Start-ups, per facilitar oportunita­ts i inversions en aquest camp.c

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El director de Banc Sabadell, Enric Rovira; la presidenta de Barcelona Global, i el seu director
MANÉ ESPINOSA El director de Banc Sabadell, Enric Rovira; la presidenta de Barcelona Global, i el seu director

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain