La Vanguardia (Català-1ª edició)

Entre homenatges i protestes socials

La gala d’homenatge a la moda americana es converteix en una passarel·la de reivindica­ció

- SANDRA ARBAT Barcelona

Després de més d’un any i mig d’hibernació per la pandèmia provocada per la covid, el 13 de setembre era la data assenyalad­a per treure la pols de la catifa vermella de l’escalinata més fotografia­da de la ciutat de Nova York.

El Met es va vestir de gala -o a l’estil dels Estats Units, d’acord amb la temàtica fixada aquest any per Anna Wintour- i va rebre els seus cèlebres i exclusius convidats. El concepte que regia el codi de vestimenta per assistir a la cerimònia era “La independèn­cia dels

Al vestit d’Alexandria Ocasio-Cortez es podia llegir en lletres vermelles: “Que paguin els rics”

Estats Units”, raó més que evident per suposar que la catifa vermella d’aquest any prometia més que mai.

I així va ser. Els famosos van seguir els codis al peu de la lletra amb vestits homenatge a icones de la moda de Hollywood o dissenyado­rs made in USA. Fins que van arribar els vestits protesta altament impactants.

En aquest camp, Cara Delevingne es va coronar com la reina de la gala. La model es va posar el seu vestit de guerrera –obra de Maria Grazia Chiuri per a Dior– i com si anés a entaular una batalla es va vestir amb una armilla antibales en què es podia llegir “Peg the patriarchy” –en català, carregueu contra el patriarcat–.

“Tax the rich”, o el que és el mateix, “que paguin els rics”, es podia llegir en el vestit protesta d’Alexandria Ocasio-Cortez. La congressis­ta de Nova York va aprofitar la seva primera aparició a la gala Met per reivindica­r una pujada d’impostos als rics, un missatge que ha repetit en innombrabl­es ocasions des que va aterrar en l’escena pública. Amanda Gorman va homenatjar l’esperit de l’estàtua de la llibertat amb un vestit de Vera Wang. “Dona’m el teu cansament”, es llegia al llibre que portava la poetessa en una mà: un al·legat a favor de la unió dels americans i la diversitat.

Seguint l’estètica que va popularitz­ar el seu marit Kanye West, Kim Kardashian va anar amb un vestit d’incògnit compost per un vestit negre amb malles i un passamunta­nyes que només li deixava al descobert els cabells recollits en una cua alta. Un vestuari que molts relacionen amb una al·legoria a l’anonimat i la fama.

La cara amigable de la Met va arribar llavors en forma d’homenatges, i el millor exponent va resultar el look de Billie Eilish, reconverti­da en una Marilyn Monroe del segle XXI. La cantant va brillar amb un voluminós vestit en to préssec, firmat per Oscar de la Renta.

El sentit de l’elegància d’Audrey Hepburn va estar re

 ??  ?? La model va voler reivindica­r la lluita contra el patriarcat
Jenner de Givenchy
Rihanna de Balenciaga
La model va voler reivindica­r la lluita contra el patriarcat Jenner de Givenchy Rihanna de Balenciaga
 ?? MIKE COPPOLA / AFP ?? La reivindica­ció d’Ocasio
MIKE COPPOLA / AFP La reivindica­ció d’Ocasio
 ?? JUSTIN LANE / EFE ?? KimKardash­ian de Balenciaga
JUSTIN LANE / EFE KimKardash­ian de Balenciaga
 ??  ??
 ?? ANGELA WEISS / AFP ??
ANGELA WEISS / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain