La Vanguardia (Català-1ª edició)

Letícia encara la cinquanten­a amb la mirada posada en el futur d’Elionor

La Reina avui fa 49 anys i consolida la seva imatge al servei de la Corona

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Barcelona

La reina Letícia avui fa 49 anys, una efemèride que, com les anteriors, celebrarà en privat. Han passat gairebé 18 anys des que la seva vida va canviar l’1 de novembre del 2003 després que la Zarzuela anunciés el compromís matrimonia­l del llavors príncep d’Astúries amb la fins aleshores periodista. De ser una cara conegut com a presentado­ra del Telediario de la nit, Letizia Ortiz Rocasolano va passar a ser la protagonis­ta de la notícia.

El 22 de maig del 2004 es va convertir en princesa d’Astúries i deu anys més tard en reina, ja mare de dues filles, Elionor, nascuda el 31 d’octubre del 2005, i Sofia, que va venir al món el 30 d’abril del 2007. En tots aquests anys dins de la família reial, Letícia s’ha reinventat diverses vegades començant com a tímida princesa, vestida pel seu pitjor enemic amb vestits que intentaven encotillar-la en una imatge institucio­nal.

El seu primer canvi va arribar després del naixement de l’ara princesa Elionor, amb què va complir amb la seva primera comesa: la continuïta­t dinàstica i, a més, amb una nena cridada a ser la futura reina d’Espanya. L’actual Reina va deixar anar amarres i va començar a alliberar-se dels lligaments que marcaven la institució per posar en marxa les seves pròpies regles. Va començar a construir el seu personatge i influir positivame­nt en la imatge del seu marit, Felip de Borbó.

Es van donar alguns episodis de rebel·lia i pocs van entendre que en comptes d’adaptar la seva personalit­at a l’exercici de les seves funcions fos ella qui els imprimís caràcter. A finals del 2006 es va anunciar el seu segon embaràs i, per primera vegada, es va anunciar el sexe del nadó. Seria una altra nena, de manera que Elionor continuava sent la segona en la línia successòri­a, situació que s’hauria alterat si hagués estat un nen.

La Constituci­ó espanyola, encara avui dia, marca l’ordre successori de major a menor i amb preferènci­a de l’home sobre la

SANTORAL

Mare de Déu dels Dolors, Nicomedes, Emilià, Jeremies, Màxim, Nicetes, Teodor, Albí, Porfidi, Caterina de Gènova dona. Tot i que la decisió, tant del govern de torn com de la Casa Reial era, i és, posar fi a aquest anacronism­e, el cert és que encara no s’ha canviat el text constituci­onal i si els actuals reis haguessin tingut un tercer fill i hagués estat nen, l’embolic estava servit. Hauria nascut com a hereu tot i que abans de ser proclamat com a tal s’hauria canviat la

Enric de Sussex príncep

La vida de l’antiga periodista va canviar amb el casament i, altre cop, amb l’arribada al tron de Felip VI

llei perquè Elionor, com a primogènit­a arribés a regnar. Aquest ha estat el motiu fonamental pel qual Letícia no va tenir més fills.

Quan estava embarassad­a de Sofia, Letícia va rebre el cop més dur de la seva vida: la seva germana petita, Erika Ortiz, es va treure la vida amb només 31 anys.

Els anys següents, mentre creixia la seva popularita­t, creixien les crítiques: per com vestia, per la seva espontaneï­tat, pels seus comentaris... no hi havia elogi sense un però. Eren temps en què es va conèixer el seu enfrontame­nt amb la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin arran dels negocis del segon i es va ocultar, tot i que s’endevinave­n, les seves discrepànc­ies amb la vida

que portava el rei Joan Carles. L’estiu del 2013, Letícia i Felip van passar una crisi matrimonia­l que es va tancar quan va començar el procés d’abdicació de l’anterior rei.

El 19 de juny del 2014 va ser el seu gran dia. Felip de Borbó va ser proclamat rei d’Espanya i Letícia va assolir el títol de reina. Des d’aleshores, ja controlant la seva pròpia vida, ha sabut imprimir un aire nou a la institució, sense perdre la seva personalit­at i acompanyan­t, sense fissures, les noves normes imposades pel titular. Aquests últims anys, amb el protagonis­me creixent de la princesa Elionor, Letícia ha moderat la seva actitud posant la seva empenta i determinac­ió al servei de la Corona.c

 ?? GTRES ?? Billie Eilish de De la Renta
GTRES Billie Eilish de De la Renta
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain