La Vanguardia (Català-1ª edició)

Apple desenvolup­a potència als iPhone 13 per a fotografia extrema

El nou xip A15 Bionic té 15.000 milions de transistor­s

- FRANCESC BRACERO Barcelona

La potència dels xips que desenvolup­a Apple el porten a noves cotes que li permeten arribar molt lluny en aspectes clau dels seus mòbils, com en la fotografia. Els quatre nou models són: iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro i iPhone 13 Max.

El primer dels canvis visibles dels iPhone 13 és la disminució de la pestanya que oculta els sensors de reconeixem­ent facial FaceID. Aquella franja fosca, nocht, és ara més reduïda en tots els models.

El xip A15 Bionic, dissenyat per Apple, és un 50% més potent que el més potent dels models de la competènci­a a Android. Els números són contundent­s. El xip té 15.000 milions de transistor­s, un processado­r central (CPU) de sis nuclis, un motor neuronal de 16 nuclis capaç de fer 15,8 bilions d’operacions per segon i un processado­r gràfic un 30% més ràpid que l’anterior.

L’iPhone 13 Pro té una pantalla de 6,1 polzades i l’iPhone 13 Max arriba a les 6,7 polzades. Aquestes pantalles OLED assoleixen pics de brillantor de 1.000 nits i arriben amb una funció que han ofert fa temps diversos models Android, una taxa de refrescame­nt adaptativa que va dels 10 Hz als 120 Hz, el doble del màxim en l’iPhone 12. La taxa de refresc puja quan és necessària, en un videojoc o en un scroll de pantalla, i es redueix en una imatge fixa com un text.

El sistema de càmeres dels iPhone 13 Pro pot ser, de nou, una referència en la nova generació de mòbils. El sensor té píxels de gran mida, els més grans utilitzats mai per Apple. Units a una obertura molt lluminosa, ƒ/1,5, pot fer fotos en condicions de llum molt baixa i amb molt poc soroll. Segons Apple, 2,2 vegades millor que l’iPhone 12 Pro. Això és molt.

El sensor té un sistema d’estabilitz­ació òptica que fa que es desplaci aquest en lloc de l’objectiu per a aconseguir imatges més nítides en fotografia i vídeo. El mateix sistema utilitza el sensor ultra gran angular, nou sistema d’enfocament automàtic avançat i que afegeix capacitat per a fotografia macro. El bloc de càmeres es completa amb un zoom de tres augments i un sensor LiDAR.

Les noves capacitats dels iPhone 13 Pro destaquen en vídeo. Poden treballar amb el códec de vídeo ProRes, utilitzat habitualme­nt com a format de distribuci­ó final per a anuncis de televisió, llargmetra­tges i retransmis­sions, per la seva fidelitat de color i menor compressió. L’A15 Bionic és el que permet tot això i que pugui gravar en 4K en el sistema d’alt rang dinàmic Dolby Vision.

Els models més potents de la gamma, que també tindran una versió amb 1TB de memòria d’emmagatzem­ament, estaran disponible­s a Espanya el 24 de setembre. L’iPhone 13 Pro costarà a partir de 1.159 euros i l’iPhone 13 Pro Max 1.259 euros.

En un esglaó sol una mica per sota queden l’iPhone 13 mini i l’iPhone 13. El més important és que equipen el mateix xip A15 Bionic que els models superiors. Tots dos tenen un sistema de doble càmera amb el mateix sistema d’estabilitz­ació òptica dels Pro i un sensor principal amb píxels també grans. Aquests models arribaran a Espanya també el 24 de setembre. L’iPhone 13 mini costarà a partir de 809 euros i l’iPhone 13 a partir de 909 euros.

Apple va presentar també un nou Apple Watch Series 7, que incrementa gairebé un 20% més d’espai la seva pantalla i unes vores més fines, juntament amb un nou iPad mini, des de 549 euros que té com a processado­r l’A15 Bionic, connector USB-C, a més d’un iPad bàsic, amb un preu a partir de 379 euros.c

La pantalla dels models Pro té una taxa de refrescame­nt variable de fins a 120 Hzjiuoyn

 ?? BROOKS KRAFT / AFP ?? El conseller delegat d’Apple, Tim Cook, presentant els iPhone 13 Pro
BROOKS KRAFT / AFP El conseller delegat d’Apple, Tim Cook, presentant els iPhone 13 Pro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain