La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Barcelona Gallery Weekend, de la sida a les lluites feministes

La setena edició de l’esdevenime­nt artístic reuneix 33 galeries i més de 70 creadors

- TERESA SESÉ Barcelona

Des de l’any 2012, l’artista María María AchaKutsch­er (Lima, 1968) ha anat registrant les protestes protagonit­zades per dones als carrers de tot el món. Centenars de retrats que després retorna al carrer impresos en grans lones i que posen de manifest el paper decisiu que la dona està tenint en els canvis socials, des de l’11-M i el Black Lives Matter fins al #MeToo o Ni Una Menys!. Una selecció d’aquestes imatges, reunides sota el títol Indignades, es presenta a ADN Galeria al costat d’It’s time to go back to street de Marinella Senatore (Itàlia, 1977), e una de les propostes feministes amb què avui arrenca la setena edició de Barcelona Gallery Weekend.

“Després d’un any de resistènci­a torna la festa”, diu Susanna Corchia, directora d’un esdevenime­nt que en la setena edició bat rècord de participan­ts (33 galeries i més de 70 artistes), i té la confirmaci­ó d’una setantena de col·leccionist­es que aniran a la ciutat per visitar les exposicion­s. No obstant això, “tot i que és clar que les galeries necessiten vendre, l’esdevenime­nt té un valor cultural i simbòlic per a la ciutadania que no es pot oblidar”, remarca Corchia, que recorda el caràcter gratuït de les mostres, així com la realitzaci­ó d’itineraris guiats mitjançant inscripció prèvia.

La d’ADN no és l’única mostra que posa la dona al centre del seu discurs. La veterana artista colombiana María Eugenia Trujillo arremet contra la submissió històrica de la dona respecte a l’home a Ni sumisa ni devota (Imaginart), mentre que Artur Ramon (Aurèlia

Muñoz, Dolors Oromí, Marga Ximenez, Francesca Piñol) i Chiquita Room (Carmen M. Castaneda) aposten per artistes que treballen amb teixits.

Amb tot, des de plantejame­nts diversos, la sida serà present a House of Chapaz –on, entre d’altres, es podrà veure l’última obra de Fito Conesa, En barbecho– i a Nogueras Blanchard, que reuneix obra de Pepe Espaliú i Alberto Cardin. Aquesta última és una de les quatre galeries participan­ts de l’Hospitalet, escena a la qual aquest any se sumen els dos espais de Galeria Alegria (Enrico Della i Julien Meert). També s’incorpora Out of Africa de Sitges, consagrada a l’art contempora­ni africà, i entre la múltiple oferta val la pena fer atenció a la nova producció de Yago Hortal a Senda, el diàleg dels artistes d’Àngels Barcelona amb els de l’Estrany-de la Mota o clàssics com Henri Michaux a Marc Domènech.

 ?? CORTESIA MARÍA MARÍA ACHA-KUTSCHER I GALERIA ADN / ROBERTO RUIZ ?? Imatge d’Indignades, de María María Acha-Kutscher
CORTESIA MARÍA MARÍA ACHA-KUTSCHER I GALERIA ADN / ROBERTO RUIZ Imatge d’Indignades, de María María Acha-Kutscher

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain