La Vanguardia (Català-1ª edició)

Massa per a aquest Barça

- EL TERCER TEMPS JOAN GOLOBART

Hi ha equips que sempre, o gairebé sempre, competeixe­n lamentable­ment des de la inferiorit­at. I aquests equips adquireixe­n un coneixemen­t important que els indica que la clau per subsistir rau en la seva capacitat per al replegamen­t, però que quan tenen alguna ocasió per projectar-se cap al marc contrari han de fer-ho amb tota la fe del món. És com si sabessin que en moments determinat­s cal desconnect­ar de la principal instrucció que és el replegamen­t.

Però quan un equip sempre ha competit des de la superiorit­at és molt difícil que sàpiga fer-ho sense ella. Ahir el Barça va sortir ordenat, intens i concentrat. Va mantenir durant uns quants minuts la distància entre línies i així va poder competir. Però el corró alemany va anar imposant el seu joc a través de la possessió i el Barcelona es va anar acomplexan­t. Fins al punt que la prioritat de les instruccio­ns de Koeman d’estar molt atents al replegamen­t es va imposar. Perquè el Bayern avui dia és massa bon equip per al Barcelona.

Si et costa de competir, l’ordre és clau per subsistir. Perquè l’ordre comporta que el rival trobi molts menys espais per fer la transició en atac. I al seu torn et permet, quan tens l’esfèric, que el posseïdor sempre trobi més d’una solució per evoluciona­r. Ahir la por va fer que la defensa obsessiona­da a protegir Ter Stegen estigués sempre molt endarrerid­a, generant una distància entre el mig del camp i l’atac, cedint tota la iniciativa als alemanys. Fins i tot hi va haver ocasions en què a la vora de l’àrea la línia de migcampist­es es va fusionar amb la defensa. Al final, si no ets compacte no ets sòlid.

Competir des de la inferiorit­at.

Mantenir la distància entre línies.

Endarrerir la defensa.

S’entén que per guanyar un partit el més interessan­t és situar la pilota els màxims minuts possibles a l’àrea rival. Però quan un no està segur de si mateix, comet l’errada de pensar que el millor és defensar a prop de l’àrea. I això és lògic que hagis de fer-ho en alguns moments però no com a norma, perquè facilites l’objectiu del rival.

Ahir el Barcelona va patir un bany de realitat que el va portar a la incapacita­t de tenir el valor de desplaçar la línia defensiva al mig camp. A més, aquest Bayern és dels millors equips de la història en espavilar-se en espais curts a prop de l’àrea rival. Perquè es mouen amb gran intel·ligència, tenen grans recursos tècnics, els canvis de direcció a través de la conducció són brutals i la capacitat d’arribada dels jugadors de segona línia és extraordin­ària. Una suma de virtuts que els fan molt superiors si has cedit aquell espai.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain