La Vanguardia (Català-1ª edició)

La maledicció de Mayo

El comtat irlandès ha perdut onze finals seguides de futbol gaèlic

-

Mar del Nord va funcionar a mitja capacitat per la pandèmia, dissabte hi havia a les graderies molts elements de la diàspora que confiaven a posar fi d’una vegada per sempre a la maledicció. Però un dels integrants d’aquell equip del 1951 continua viu (Paddy Prendergas­t té 94 anys), i Mayo, que era el favorit, va perdre la Super Bowl del futbol gaèlic contra Tyrone, que no el guanyava des de feia tretze anys. Onze finals, onze derrotes. La visita del papa Joan Pau II a Irlanda va servir per aixecar una maledicció semblant que pesava sobre Galway, però es veu que Francesc té menys influència que el seu predecesso­r, perquè el 2018 fins i tot va signar una samarreta de l’equip.

Els esports gaèlics són un element crucial de la identitat nacional irlandesa, i la institució que els regula (la GAA, Gaelic Athletic Associatio­n, el quart pilar del país després de l’Església Catòlica, el partit Fianna Fáil i els bancs) va tenir un paper destacat en la guerra d’independèn­cia. Fins als anys setanta els seus integrants van tenir prohibit jugar esports estrangers (o sigui, anglesos), i fins al 2006 la pràctica del soccer ,elrugbiiel criquet va estar vetada als seus estadis i instal·lacions. Els membres de l’Exèrcit Britànic i el Royal Ulster Constabula­ry (policia d’Irlanda del Nord) eren persones non grates. Per assegurar-se el compliment estricte de les regles, l’organitzac­ió tenia a tots els pobles i barris espies a l’estil de la Stasi per informar de les possibles infraccion­s.

Inisfree, on es desenvolup­a El hombre tranquilo, en realitat és la localitat de

Els esports gaèlics són un dels pilars de la identitat nacional irlandesa, en oposició amb els anglesos

Cong. En una escena, Maureen O’Hara té una conversa en gaèlic amb el capellà que no va ser subtitulad­a i en què la protagonis­ta diu: “Ahir a la nit no vaig deixar que el meu marit es fiqués al llit amb mi; va dormir en un sac, és pecat?”. De la versió final, John Ford en va tallar la resposta del rector: “Mayo no tornarà a guanyar el títol nacional fins que tots els jugadors de l’equip actual siguin morts”.

 ?? BRENDAN MORAN / GETTY ?? El porter de Mayo Rob Hennelly pugna amb el jugador de Tyrone Matthew Donnelly
BRENDAN MORAN / GETTY El porter de Mayo Rob Hennelly pugna amb el jugador de Tyrone Matthew Donnelly

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain