La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central vol recuperar 2.600 milions del benefici de les elèctrique­s

L’Executiu aprova una bateria de mesures per abaixar un 22% la factura

- PILAR BLÁZQUEZ Madrid

El Consell de Ministres va aprovar ahir un reial decret llei pel qual obligarà les empreses energètiqu­es a tornar els beneficis que estan obtenint per l’excessiu preu que està assolint el gas als mercats internacio­nals. D’aquesta manera el Govern central espera recaptar prop de 2.600 milions d’euros, que destinarà a rebaixar el preu de la factura de la llum dels consumidor­s i contribuir a complir el compromís adquirit pel president Pedro Sánchez que la quantia màxima del rebut de la llum del 2021 estigui en línia amb l’abonat el 2018, uns 600 euros en el cas d’un consumidor mitjà de baixa tensió.

Aquesta retallada de beneficis serà temporal i es pren, segons va explicar ahir la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, perquè les elèctrique­s contribuei­xin a esmorteir l’impacte que l’escalada dels preus del gas als mercats internacio­nals està tenint en la factura elèctrica dels consumidor­s espanyols. Estarà vigent fins al 31 de març del 2022, que és quan els experts estimen que pot frenar-se l’actual ral·li alcista dels mercats.

És la primera d’una bateria de set mesures amb què es vol reduir la factura de la llum dels consumidor­s un 22% fins a final d’any, per compensar les històrique­s pujades a què han hagut de fer front els últims mesos.

“La projecció per als propers mesos dibuixa una espiral sense precedents que genera un efecte amplificad­or en el preu de l’electricit­at i que incideix de manera sistèmica en el benestar de les famílies i en el conjunt de l’economia espanyola”, va reconèixer ahir Teresa Ribera.

Per això, a més d’intervenir en la factura de la llum, el Govern central ha volgut anticipar-se a l’increment de la factura del gas amb l’arribada de la temporada de fred, que s’estima que podria situar-se entre el 29% i el 40%. Però se li ha posat un topall de pujada del 4,6% per al pròxim trimestre.

Les retallades d’impostos també seran temporals. Es manté la decisió adoptada al juny de rebaixar l’IVA de la factura de la llum del 21% al 10% fins a final d’any i s’amplia fins aquella mateixa data la suspensió de l’impost que grava amb un 7% la generació elèctrica i que ja havia estat suspès per tres mesos al juny. Com a novetat, rebaixa al màxim permès per la regulació europea l’impost especial sobre l’electricit­at del 5,1% al 0,5%. Per fer front a aquesta minva d’ingressos públics el Govern espanyol farà una subhasta extraordin­ària de permisos d’emissió de CO2, amb què recaptarà 900 milions d’euros que aniran íntegramen­t destinats a rebaixar la factura de la llum dels contribuen­ts.

Ribera va reiterar en diverses ocasions al llarg de la seva intervenci­ó que totes les mesures que ahir posava l’Executiu soQuan bre la taula complien amb la legalitat vigent a Europa i no intervenie­n en cap cas en la formació de preus dels mercats majoristes perquè el Govern espanyol no té potestat per fer-ho. Sí que la té per intervenir en els preus finals del rebut de la llum dels consumidor­s finals i en aquella línia s’han plantejat les mesures “amb vocació de permanènci­a”, segons la ministra.

Entre elles n’hi ha algunes de les més reclamades pels seus socis de Govern com la reforma de la tarifa regulada (PVPC), que afecta més de 10 milions de consumidor­s i que en l’actualitat és dispara cada dia per la volatilita­t del mercat majorista. aquest reial decret es publiqui al BOE el càlcul del preu per als consumidor­s incorporar­à la referència de preu de la subhasta majorista amb una ponderació màxima del 10% per atenuar així l’efecte del mercat.

Amb el mateix objectiu es planteja la decisió de fer més petit, segons va declarar Ribera, el mercat majorista. Per això, el Govern central obligarà les grans comerciali­tzadores –Iberdrola, Endesa, Naturgy i EDP– a oferir 15.830 gigawatts/ hora, equivalent­s al 6,3% de la demanda elèctrica nacional el 2020, en subhastes fora del mercat majorista perquè petites

Limitarà la pujada del rebut del gas a un màxim del 4,4% durant el pròxim trimestre

Els grans grups hauran de subhastar electricit­at per augmentar la liquiditat del mercat

 ??  ?? La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain