La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rebuig contundent del sector i amenaça de tancament de les nuclears

La borsa castiga les elèctrique­s per l’impacte de les mesures en els resultats

- P. BLÁZQUEZ Madrid

Rebuig contundent. Aquesta va ser la primera reacció que van transmetre ahir les principals empreses elèctrique­s del país (Endesa, Iberdrola, EDP i Viesgo) a través d’un comunicat de l’associació que els representa, Aelec. S’hi va afegir l’amenaça del Fòrum Nuclear, que va assegurar que les centrals espanyoles “es veuran obligades a parar la producció si el Govern central aprova el projecte de llei que regula el dividend del CO2, pel qual es redueixen els beneficis que obtenen les plantes d’aquesta tecnologia en no emetre diòxid de carboni”.

Des d’Aelec consideren que les mesures aprovades ahir “tenen un enorme impacte en l’estabilita­t d’un sector que ni és responsabl­e d’aquesta situació ni se n’està benefician­t, fet que pot comprovar-se observant el valor en borsa de les empreses malgrat l’encariment dels preus el 2021”.

Només ahir Endesa, l’elèctrica que té el negoci més impactat per l’activitat a Espanya, va liderar les caigudes de l’Ibex 35 amb una baixada de 5,22%. Iberdrola, més diversific­ada internacio­nalment, va caure un 1,53%.

Les elèctrique­s se senten al seu torn afectades per la pujades de preus del mercat internacio­nal perquè elles, segons expliquen en el seu comunicat, “tenen venuda a termini el 100% de la producció de base (hidràulica, nuclear i renovable) del 2021 i un percentatg­e superior al 75% de la del 2022 des de fa mesos, a uns preus molt inferiors als del mercat spot”.

Pel que fa a la decisió recollida pel reial decret de subhastar energia fora del mercat majorista, adverteixe­n que aquesta decisió ja es va prendre el 2007 i el resultat va ser una simple transtriqu­es ferència de rendes a determinat­s intermedia­ris”.

Per la seva part, el Fòrum Nuclear va posar el focus en el fet que al projecte de llei de CO2 en tramitació parlamentà­ria s’afegeix el reial decret que el Govern central va aprovar ahir per la via d’urgència. El lobby de les nuclears denuncia que aquell projecte de llei, que aspira a minorar els beneficis de les centrals elèchidràu­liques, nuclears i eòliques d’abans del 2003 per rebaixar la factura de la llum, farà impossible que les centrals nuclears espanyoles continuïn funcionant si s’aprova en les condicions

Les companyies recorden que les subhastes fora de mercat ja van fracassar el 2007

Les nuclears alerten d’una futura detracció d’ingressos que Transició Ecològica nega

en què està plantejat, ja que se suma al que consideren “excessiva pressió fiscal”.

Adverteixe­n que si el projecte de llei del Govern central hagués estat en vigor no s’hauria sol·licitat la renovació de les autoritzac­ions d’explotació de les centrals, i reclamen que, “en el cas d’aprovar-se la nova normativa, no s’apliqui retroactiv­ament”.

Des del Ministeri dirigit per Teresa Ribera desmunten l’argument. Asseguren que no suposa cap detracció d’ingressos respecte al moment en què es van fixar aquelles ampliacion­s, ja que “la minoració de CO2 té una base de 20 euros per tona de CO2, que coincideix amb el preu que hi havia quan les elèctrique­s van signar el protocol de tancament, el març del 2019”. “És més, la llei preveu expectativ­es de més ingressos per la pujada del CO2 en concedir-los un 10% dels ingressos sobrevingu­ts quan el CO2 estigui per sobre d’aquells 20 euros per tona”, puntualitz­en.c

 ?? VICENÇ LLURBA ?? Vista de la central nuclear d’Ascó
VICENÇ LLURBA Vista de la central nuclear d’Ascó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain