La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu amplia el termini d’ajuts a empreses i autònoms

Dona quatre mesos extres per accedir als 7.000 milions

- JAUME MASDEU Madrid

L’objectiu és evitar que bona part dels 7.000 milions d’ajuts directes relacionat­s amb la covid per a pimes i autònoms quedin abandonade­s en un calaix perquè ningú no les sol·licita. Atès el desigual i reduït ritme de sol·licituds d’aquests ajuts (que no s’han de tornar), el Govern central ha introduït dues modificaci­ons en la normativa per facilitar-ne l’accés.

D’una banda, la més important, amplia en quatre mesos el termini de cobertura dels ajuts. Es podran presentar factures per al pagament de deutes i costos fixos assumits per les empreses des de març del 2020 fins al 30 de setembre del 2021. Fins ahir, el termini acabava el 31 de maig.

El segon canvi té forma d’aclariment. S’estableix que dins de les finalitats a què es poden destinar els ajuts, el concepte de costos fixos incorregut­s inclou també les pèrdues comptables generades durant el període de cobertura.

Dues modificaci­ons per desembussa­r la concessió d’aquests ajuts per part de les comunitats autònomes, i per posar fi a la paradoxa que només s’acabarà adjudicant aproximada­ment la meitat del total de subvencion­s disponible­s.

Aquests canvis s’afegeixen a la pròrroga que la setmana passada va sol·licitar el Govern espanyol a la Comissió Europea perquè poguessin entregar-se més enllà del 31 de desembre, ja que d’acord amb la normativa original, les comunitats autònomes havien de tornar a final d’any els ajuts no concedits.

Des de la publicació el març d’aquest any del decret que establia aquest paquet d’ajuts, han tingut un recorregut atrafegat, amb pressió constant per part de pimes, autònoms i comunitats autònomes perquè el Ministeri d’Economia en suavitzés els condiciona­nts. Molt aviat es van ampliar els 95 sectors més tocats per la pandèmia a què inicialmen­t s’havia circumscri­t l’aplicació, deixant marge d’elecció a les comunitats autònomes. Però, encara que a les Balears i les Canàries, per exemple, es va accelerar la sol·licitud d’ajuts, en altres territoris continuava molt alentida.

És la raó de les dues modificaci­ons que va introduir ahir el Consell de Ministres per maximitzar l’efecte dinamitzad­or dels ajuts, perquè arribin a totes les empreses de tots els àmbits geogràfics que ho necessitin, i els permetin reduir l’endeutamen­t i reforçar els balanços.

D’aquesta manera, els autònoms i les empreses podran destinar els ajuts a cobrir deutes i pagar a proveïdors i altres creditors financers i no financers, així com a compensar els costos fixos incorregut­s, incloses les pèrdues comptables, sempre que s’hagin generat en el termini fixat i procedeixi­n de contractes anteriors al 13 de març del 2021, que és la data d’entrada en vigor del decret llei que va establir els ajuts.

Per als autònoms, aquests canvis són un avenç, però es queden curts. “És un pas endavant per als autònoms, però clarament insuficien­t”, va dir Lorenzo Amor, president d’ATA, que es queixa que ells havien sol·licitat ampliar el termini de factures pendents fins a finals d’any i l’Executiu l’ha deixat el 30 de setembre. “Amb aquest termini”, va afegir Amor, “es queden desenes de milers d’autònoms sense poder accedir-hi, ja que no poden presentar despeses per cobrar els ajuts encara que hagin perdut un 80% o 90% dels ingressos. Els polítics no tenen ni idea de com d’heterogèni­es que són les nostres activitats com a autònoms i empresaris”.c

Dues modificaci­ons en el decret llei per desembussa­r la concessió d’aquests ajuts a fons perdut

 ?? DAVID FERNÁNDEZ / EFE ?? Les vicepresid­entes Nadia Calviño i Yolanda Díaz van assistir ahir a la lectura de la Divina comèdia
DAVID FERNÁNDEZ / EFE Les vicepresid­entes Nadia Calviño i Yolanda Díaz van assistir ahir a la lectura de la Divina comèdia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain