La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Les persones superdotad­es són víctimes del seu gran cor”

Soc de Barcelona. Casada, divorciada, en parella, i amb tres fills. Llicenciad­a en psicopedag­ogia i magisteri. En aquest vida hi som per aprendre. Hi ha polítics? Jo no els veig. El meu ofici consisteix a estar al servei de les persones, procurar el benes

-

Defineixi’m superdotat? Encara avui hi ha un debat entorn d’això, perquè inclou persones molt diferents, no ens podem quedar en el coeficient intel·lectual.

Hi ha molts exemples de persones superdotad­es que van fracassar en els estudis. Moltíssims, no fa falta esmentar Einstein, Edison, Darwin... Ser superdotat no equival a tenir èxit a nivell acadèmic ni profession­al, però funcionen d’una manera diferent a nivell neuropsico­lògic i amb una intensitat brutal en molts aspectes.

Amb quin resultat?

Una consciènci­a integral diferent. Una de les caracterís­tiques és la hipersensi­bilitat, la baixa tolerància al soroll i sentits aguditzats com el tacte o l’olfacte. I també hipersensi­bilitat emocional. Solen connectar molt bé amb la música o amb la natura.

Alguna altra caracterís­tica destacable? La metaintuïc­ió, és a dir, veure-hi més enllà, fer de mirall d’altres persones, veure els seus punts febles o forts i intuir la seva manera de reaccionar i, de vegades, fins i tot els seus pensaments.

Això espanta, i no hauria de ser així.

No agrada, posa en guàrdia els altres. I les persones amb una alta dotació intel·lectual són molt generoses, tenen un sentiment d’amor molt profund cap als altres éssers. Una gran intensitat. Quin és el problema?

Les expectativ­es?

Sí, es creen unes expectativ­es respecte a l’entorn que sovint no té res a veure amb la realitat. Esperen ser correspost­es i hi topen, i els altres acaben etiquetant-los de poc sociables o de falta de sentit de l’humor.

És cert?

En absolut, solen tenir moltíssim sentit de l’humor però cal entendre’l, perquè pot ser molt irònic. I el seu cavall de batalla és la injustícia, no la suporten.

Això sembla just.

Són víctimes del seu gran cor, de vegades no saben què fer amb els seus sentiments i la seva vida i acaben amb trastorns d’ansietat.

Hi deu haver persones superdotad­es que no saben que ho són.

Sí, solen haver estat nens que preguntave­n molt i amb múltiples interessos, però també tendeixen a la procrastin­ació, és a dir, a deixar per a més endavant el que cal fer avui,

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain