La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una injecció de confiança

Von der Leyen presumeix de la vacunació i crida la UE a moure peça davant la Xina

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Hi havia moltes maneres de dirho i Ursula von der Leyen va optar per la més senzilla per reivindica­r l’èxit de la campanya de vacunació a la Unió Europea, on més del 70% dels adults estan immunitzat­s contra la covid, un rècord mundial que fa sis mesos semblava de tot menys segur: “Ho hem fer bé perquè ho hem fet a l’europea, i va funcionar”.

La presidenta de la Comissió Europea va utilitzar ahir el seu esperat discurs sobre l’estat de la Unió –molt més lluminós i positiu que el que va pronunciar fa un any– per injectar una dosi de confiança als ciutadans sobre la capacitat d’acció del club i animar les seves capitals a fer passos ambiciosos per reduir la seva dependènci­a militar dels Estats Units mitjançant la creació d’una unió de la defensa i, en sentit més ampli, de la Xina a fi de reduir el seu lideratge al sector dels microxips i plantejar alternativ­es a la seva Nova Ruta de la Seda, el seu gran instrument per buscar l’hegemonia global.

L’escenari mateix de la seva intervenci­ó, la seu del Parlament Europeu a Estrasburg, que ha estat pràcticame­nt tancada durant 20 mesos, ja era un senyal dels avenços en la tornada a la normalitat. “Una pandèmia és una marató, no un esprint”, va subratllar, recordant de forma implícita els entrebancs inicials a la campanya de vacunació pel fiasco del contracte amb AstraZenec­a.

“Ens hem guiat per la ciència i hem complert amb Europa i el món”. La UE, va recordar, ha invertit 1.000 milions d’euros a facilitar la producció de vacunes a l’Àfrica (la seva fórmula per potenciar la immunitzac­ió global, en

“Ens hem guiat per la ciència i hem complert amb Europa i amb el món”, celebra la cap de la Comissió

lloc de suspendre les patents de les vacunes com va suggerir Joe Biden), ha donat 250 milions de dosis a aquest continent i en donarà 200 milions més els propers mesos. Però en termes epidemiolò­gics, Europa encara té reptes al davant: “Hem de fer tot el possible perquè aquesta pandèmia no es converteix­i en una pandèmia dels no vacunats”, va alertar davant les divergents taxes de vacunació a la UE (el percentatg­e d’adults amb la primera dosi oscil·la entre el 90% i el 30%), que és precisamen­t el que està passant als EUA.

Els desafiamen­ts de l’últim any no només han estat sanitaris. El Regne Unit ha consumat la seva sortida de la Unió, però Von der Leyen ni tan sols va esmentar el Brexit. I la pandèmia ha provocat una crisi econòmica històrica, però “hem après les lliçons de l’anterior crisi, quan estàvem massa dividits i vam trigar massa a reaccionar”, va admetre la política democristi­ana.

“La diferència és total. L’última vegada l’eurozona va trigar vuit anys a tornar al seu PIB previ a la crisi. Aquesta vegada esperem que 19 (països) ho facin aquest any i la resta ho aconseguei­xin l’any vinent”, gràcies a taxes de creixement per davant de les dels EUA i la Xina, va remarcar, garantint que aquesta vegada no es repetiran errors passats.

La Confederac­ió Europea de Sindicats va lamentar, però, la manca de mesures concretes i “solucions” en el discurs de Von der Leyen, més enllà de contenir “totes les frases adequades sobre els problemes que afronten els treballado­rs”. El cap de files dels conservado­rs europeus, Manfred Weber, va reclamar un pacte con

 ?? YVES HERMAN / AP ?? La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ahir al Parlament Europeu, a Estrasburg
YVES HERMAN / AP La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ahir al Parlament Europeu, a Estrasburg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain