La Vanguardia (Català-1ª edició)

La renda de ciutadania arriba a 168.00 persones en el quart aniversari

- ROSA M. BOSCH Barcelona

La renda garantida de ciutadania (RGC) arriba a 168.000 persones a Catalunya, un 10% de la població en situació de pobresa, quan es compleixen quatre anys de la posada en marxa. La Taula del Tercer Sector Social considera que la gestió d’aquesta prestació ha millorat, però reivindica canvis perquè beneficiï més famílies amb recursos escassos. Així mateix, apressa la Generalita­t i el Govern espanyol que tanquin el conveni de col·laboració per a una coordinaci­ó més eficient entre la RGC i l’ingrés mínim vital (IMV), que a Catalunya reben 46.400 beneficiar­is.

La taula, que representa 3.000 entitats socials, expressa la seva preocupaci­ó per l’augment de les persones en risc d’exclusió social, un 26% de la població segons els criteris fixats en la taxa Arope. Un primer pas per intentar frenar l’avanç de la pobresa, segons el parer de la taula, seria flexibilit­zar els requisits per optar a la RGC en el cas dels ciutadans en situació administra­tiva irregular, els homes i dones que surten de la presó, els sol·licitants d’asil que han vist la petició denegada, els joves ex tutelats o els sensesostr­e, entre altres col·lectius.

Així mateix, la taula apunta que si bé la RGC és compatible i complement­ària “amb els contractes a temps parcial, si els ingressos són inferiors a l’Indicador de Renda de Suficiènci­a de Catalunya (IRSC), de 569 euros mensuals el 2021, i en el cas de les famílies monoparent­als amb fills a càrrec, les nombroses i els majors de 55 anys a l’atur de llarga durada” no ho és en moltes altres

Des de l’inici de la pandèmia, 41.500 ciutadans més perceben aquesta prestació

situacions de treballado­rs amb sous baixos.

Les dades aportades ahir per la Generalita­t apunten que aquests 168.000 beneficiar­is suposen un augment d’un 22,5%, l’últim any, i que des de l’inici de la pandèmia ingressen la RGC 41.500 ciutadans més. La quantitat que cobren oscil·la entre els 664 euros, una persona, i un màxim de 1.208, les llars de cinc o més membres.

Drets Socials destaca que són 10.088 les famílies que han deixat de percebre aquesta prestació quan han aconseguit una ocupació gràcies al programa d’inserció laboral de la RGC.c

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Tenda de campanya d’una persona sense sostre
ÀLEX GARCIA Tenda de campanya d’una persona sense sostre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain