La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els sismes a La Palma apunten a una possible erupció, no imminent

- SILVIA FERNANDEZ Las Palmas

L’illa de La Palma va registrar ahir el cinquè dia d’activitat sísmica i, malgrat que la situació es manté estable, s’ha produït un augment de la intensitat i la magnitud dels moviments. Ahir a les 10.25 h es va registrar una sacsejada de magnitud 3,1 a 7 km de profundita­t i a les 13.29 h una altra de magnitud 3,3 a 8 km. Aquests sismes, originats per la intrusió de magma per sota de l’edifici volcànic de La Palma que pica l’escorça terrestre quan puja, comencen a ser percebuts per la població, que viu amb incertesa una possible erupció, per bé que els experts avisen que, si n’hi ha, “no serà imminent”.

D’ençà que va començar l’eixam sísmic dissabte s’han detectat gairebé 4.000 moviments, dels quals prop d’un miler han estat localitzat­s. El més potent, de magnitud 3,4, es va registrar dimarts a les set del matí (hora canària).

Els equips de monitoratg­e geoquímic i de vigilància volcànica instal·lats a La Palma han detectat altres anomalies que confirmen la possibilit­at d’una erupció. Així, s’ha registrat el valor d’emissió d’heli-3 més alt dels últims 30 anys i el terreny s’ha deformat 1,5 cm per “la pressuritz­ació d’un petit reservori magmàtic”. Però, segons diu la directora de l’Institut Geogràfic Nacional a les Canàries, María José Blanco, per arribar a aquesta erupció s’haurien de donar diverses circumstàn­cies, com un augment de la freqüència i la magnitud dels terratrèmo­ls, un creixement de l’emissió de gasos i una deformació del terreny de fins a 10 i 15 cm. Per això, segons els experts, l’erupció no és imminent. “Hi pot haver crisi sísmica durant dies, mesos o anys i acabar-se tal com va començar. També pot derivar en una erupció. És difícil saber què passarà”, va explicar l’expert en vulcanisme actiu Ramón Ortiz.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain