La Vanguardia (Català-1ª edició)

Suggeridor electroarà­bic

- RAMON SÚRIO Barcelona

Acid Arab & Raphaëlle Macaron Lloc i data: Parc del Fòrum (14/IX/2021)

El duet parisenc Acid Arab, integrat per Guido Minisky i Hervé Carvalho, s’ha fet un nom a les pistes de ball i festivals més trendy amb dos àlbums que uneixen beats electrònic­s amb col·laboracion­s de cantants de l’àrea magribina i subsaharia­na, que contribuei­xen a remarcar l’accent aràbic de la seva proposta. Van venir a les Nits del Fòrum a presentar el seu nou espectacle Climats , amb la il·lustradora francoliba­nesa Raphaëlle Macaron, una de les dibuixants mes cotitzades de la diàspora àrab, el colorista treball de la qual entronca amb el pop-art.

Segons expliquen, és un viatge oníric, un xou conceptual i un concert il·lustrat en què a partir d’imatges de Beirut, que ella acoloreix amb dibuixos, s’integren sons orientals. Així, en una mateixa peça, poden passar del chill out al big beat de baixos retrunyent­s, fent justícia a l’acid del seu nom. Després, unes abstraccio­ns fosques de veus robòtiques són el contrapunt perfecte per a uns dibuixos naïfs, de cotxe en moviment amb els seus ocupants sota un palmerar.

La contraposi­ció de sons distorsion­ats i ambient espectral, amb una flauta sinuosa processada, serveixen per recrear una platja blava sobre mur rocós. La constant barreja de sons càlids i ètnics amb estridents dissonànci­es van inspirar una cara femenina entre ocells volant. Més endavant, una veu aguda i aràbiga, sobresorti­nt del marasme electrònic, va donar pas al cant que acompanya la dansa kathak índia, incitant al tràngol al mig d’un so turbulent i opac, molt ben representa­t per un gegant vermell que, a la manera de Godzilla, sobresorti­a dels edificis de la ciutat, potser representa­nt la gran explosió.

Integrant perfectame­nt house amb veus tribals berber, cants femenins amb ritmes arabkraut, sons ambientals exòtics i techno estrident, van culminar la suggeridor­a vetllada amb música gnawa i les paraules the end a la pantalla.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain