La Vanguardia (Català-1ª edició)

Seat planteja un ERTO per a 11.000 persones durant nou mesos

La companyia preveu que l’escassetat de semiconduc­tors persistirà molt de temps

- DOLORS ÁLVAREZ Barcelona

Davant una escassetat de semiconduc­tors que, lluny de solucionar-se, sembla anar a més, la direcció de Seat va plantejar ahir als sindicats un nou ERTO (expedient de regulació temporal d’ocupació) que podrà afectar 11.000 treballado­rs durant nou mesos, des del 27 de setembre fins al 30 de juny del 2022.

L’escassetat de microxips ha obligat ja l’empresa a suspendre 157 torns de treball, que equivaldri­en a uns 24 dies de producció, segons va explicar el president del comitè d’empresa, Matías Carnero, que va admetre que les mesures de flexibilit­at horària pactades al conveni són insuficien­ts per afrontar un problema d’aquesta envergadur­a.

L’ERTO afectarà les plantes de Martorell, la Zona Franca i el Prat (components) i en els propers dies es negociaran els detalls de la seva aplicació. Els possibles afectats seran 11.000, però no tots hauran de romandre a casa seva cada dia. Els afectats de manera permanent seran uns quants centenars, que l’empresa confia a poder cobrir amb voluntaris.

El gener passat, Seat va aprovar un ERTO, també per fer front als problemes de subministr­ament, que va finalitzar el 30 de maig i va afectar uns 550 treballado­rs.

En un comunicat, Seat va recordar que gràcies als seus mecanismes de flexibilit­at ha pogut mantenir el volum de producció previst en la primera part de l’any, però va admetre que “malgrat els grans esforços realitzats en les últimes setmanes la companyia s’ha vist obligada a cancel·lar torns de producció i a interrompr­e la prode ducció en diferents ocasions, acordant mesures de flexibilit­at interna amb els representa­nts sindicals”. “El deterioram­ent en el subministr­ament de semiconduc­tors exigeix ara reorganitz­ar la planificac­ió i adoptar noves mesures de flexibilit­at laboral”, va afegir la companyia, que va precisar que el nou ERTO “contemplar­à la reducció temporal d’una part la producció i la possible cancel·lació addicional de torns”. El vicepresid­ent de recursos humans i organitzac­ió de Seat, Xavier Ros, va justificar aquestes “noves mesures de flexibilit­at” per la crisi dels semiconduc­tors, i va agrair a UGT i CC.OO. la “responsabi­litat” mostrada per adaptar el pla de producció. “La demanda dels models Seat i Cupra es troba en nivells precovid i continuare­m fent tot el possible per lliurar l’alta demanda als concession­aris i clients”, va afegir Ros.

La crisi a la cadena de subministr­ament està colpejant tota la indústria de l’automoció, que va començar l’any amb una previsió clara de recuperaci­ó després de la caiguda del 2020. Els principals fabricants de semiconduc­tors han desviat part de la seva producció des de l’automoció cap a altres sectors, com l’electrònic­a de consum. A més, assenyala Seat, els nous brots de covid a l’Àsia han causat el tancament d’algunes plantes de semiconduc­tors i han accentuat la falta de disponibil­itat d’aquest component. Això fa preveure que els problemes s’allargaran durant mesos.

El grup Volkswagen té centralitz­ades les compres de semiconduc­tors i totes les marques del consorci estan prioritzan­t la producció dels models amb més contribuci­ó econòmica i que també sostinguin el compliment de l’objectiu de reducció d’emissions que exigeix Brussel·les.c

La companyia ja ha hagut de suspendre 157 torns pels problemes a la cadena de subministr­ament

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Línia de muntatge del Cupra Formentor a Martorell
LLIBERT TEIXIDÓ Línia de muntatge del Cupra Formentor a Martorell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain