La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya lidera la taxa europea de joves que ni estudien ni treballen, al darrere d’Itàlia

- REDACCIÓ Barcelona/París

Espanya continua liderant el percentatg­e de joves que ni treballen ni estudien d’Europa, només per darrere d’Itàlia. El 2020, es va assolir el 22% de joves d’entre 18 i 24 anys en aquesta situació, xifra només superada a Europa per Itàlia, amb un 25,5%. La mitjana dels països de l’OCDE era d’un 16,1% i de la UE, d’un 14,1%. No es detecten gairebé canvis respecte a l’any anterior. Amb percentatg­es semblants a Espanya, el 2020, hi ha Israel (21,7%), Grècia (20,7%), Mèxic (23,3%) o Costa Rica (20,7%). A l’extrem oposat hi ha Alemanya (9,4%), Suïssa (8,7%) o els Països Baixos (7,6%).

Són dades de l’informe de l’OCDE Education at Glance 2021 fet públic ahir i que avalua el fracàs escolar i les seves conseqüènc­ies. En aquesta anàlisi s’hi recopila informació de tots els països de l’OCDE, a més de la participac­ió, en aquesta edició, de Rússia, la Xina, l’Índia, el Brasil, l’Argentina, Indonèsia, l’Aràbia Saudita i Sud-àfrica.

Una altra de les conclusion­s que llança el mateix estudi és que un 8,7% dels estudiants espanyols de la primera etapa d’educació secundària i un 7,9 % de la segona etapa van repetir curs el 2019, quan les mitjanes dels 32 països de l’OCDE eren de l’1,9 i del 3 per cent, respectiva­ment. Aquestes dades converteix­en Espanya en el país amb més nombre de repetidors en aquesta fase educativa.

A la primera etapa de la secundària cap altre país no té tants repetidors com Espanya, i els que més s’acosten estan a molta distància: Bèlgica (5,8%) i Portugal (5,6%). A la segona etapa, Espanya

se situa en segona posició per darrere de la República Txeca (8,2%) i altre cop per davant de Bèlgica (7,7%) i Portugal (7,2%).

El problema de la repetició de curs, com passa també en altres països, afecta més els nois que les noies, ja que els primers represente­n un 60% dels repetidors la primera etapa de secundària i un 56% la segona, quan a l’OCDE són un 61% i un 57%.

A més, en termes relatius en va augmentar més el primer any de la pandèmia quan es va passar a un 22% el 2020, davant un 16,1% en el conjunt de l’organitzac­ió.

El fenomen d’un fracàs escolar sobredimen­sionat no és nou a Espanya. En el grup dels joves adults de 25 a 34 anys, un 28,3% no havien arribat si més no a completar la segona etapa de secundària, pràcticame­nt el doble de la mitjana de l’OCDE, amb un 14,8%. La taxa d’atur en aquest grup va pujar 4 punts percentual­s més el 2020 (fins a un 27,6%) mentre la mitjana de l’organitzac­ió es va incrementa­r en dos punts (15,1%).

D’altra banda, l’OCDE destaca a Espanya entre els països que han gestionat més bé l’educació durant la crisi de la covid, en particular amb la seva política d’evitar el tancament d’escoles i de contractar professora­t de reforç. Entre maig del 2020 i el 2021 les classes van estar tancades de mitjana a l’OCDE 55 dies a preescolar, 78 a primària, 92 dies a la primera etapa de secundària i 101 a la secundària, mentre que a Espanya van ser 45 en tots els nivells.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain